Joan Carles torna aquest divendres 17 de maig a la mar: si no hi ha imprevist d'última hora, pujarà al 'Bribón' per participar en una nova jornada de la lliga espanyola d'embarcacions de 6 metres al Club Nàutic de Sanxenxo. Després del fiasco de l'última visita, en la que un refredat va aigualir els seus plans d'esbarjo, ara l'horitzó sembla molt més propici. Tot dependrà de l'estat meteorològic, que anuncia pluges, però pel que fa a ànims i intencions, el Borbó està preparat. Si més no, ha agafat forces, posant-se les botes en una marisqueria d'O Grove, a 15 minuts de casa del seu amfitrió, l'armador, regatista i president del club, Pedro Campos

Campos és l'àngel de la guarda gallec de l'emèrit. Quan toca terra a l'aeroport, ell li espera a peu de pista amb el seu cotxe i la seva dona. L'allotja a casa seva, com també fa amb la filla Elena. Fa de xòfer i l'acompanya constantment durant una de les seves aficions més conegudes: mam i teca. I clar, en aquesta terra de ries i oceans, de peixos i marisc, l'home és feliç. Recordin que, en tornar a Abu Dhabi d'una de les seves primeres visites a Espanya, va enlairar-se en el jet privat amb la bodega plena de gom a gom de crustacis, mol·luscos i altres familiars. Eren els seus souvenirs per als xeics. Però segur que es va reservar algunes capses per a ell. És un golafre.

Joan Carles baixa de l'avió a Galícia / GTRES

Joan Carles i Pedro Campos van visitar fa unes hores un temple d'aquestes viandes. Un local de nom petulant i queco, 'D'Berto', amb una redacció de la carta destacable per un ús absurdíssim de les cometes, una oferta culinària que fa salivar... i que destrossa la butxaca, la VISA i fins i tot el préstec hipotecari. No és aquest, però, el problema de l'emèrit, amb una fortuna obscena repartida per tot el món, i un costum molt Borbó: el de no pagar. Garrepa, com la neta Victoria Federica. Si pot estalviar-se uns cèntims, millor. La generositat aliena ha estat el seu suport vital durant tota la seva existència, i l'espremerà fins a l'últim dia. El tiberi de la parella, a la que segurament s'afegiria el guardaespatlles més proper a Joan Carles que li fa de bastó humà (l'altre no para d'estavellar-se a terra), el podem batejar com "la mariscada mileurista". Literal: veient els preus, és fàcil acostar-se a aquesta xifra.

La carta del D'Berto 

La sortida de l'establiment va ser molt sucosa. Amb la panxa plena, l'emèrit s'acomiadava de l'amo del local amb una conversa al voltant d'una preparació culinària: "la salsa verde". Sembla que és la preferida del royal, tot i que no es trobi a la carta. Segur que va demanar-ho i li van preparar, de manera extraordinària, al seu client VIP. Unes passes més enllà, veiem Pedro Campos amb unes bosses a la mà. Sí, són carmanyoles. S'enduen les restes a casa, potser per oferir-los a la dona rossa i brasilera del gallec, o potser per al ressopó de l'emèrit, que perd l'oremus per unes cloïsses. Sigui com sigui, Campos ja té un altre títol: el de criat de Joan Carles. L'estampa és insòlita. Chico para todo. Quin partidàs. 

Joan Carles i Pedro Campos amb carmanyoles de marisc / Chance

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!