Per molt temps que passi, el rei emèrit Joan Carles I continuarà sent el monarca que va haver d'exiliar-se a Abu Dhabi després d'ocultar fortunes milionàries. El que va ser expulsat pel seu fill després de l'escàndol, el qual a més va renunciar a la seva herència per no veure's esquitxat per les seves malifetes.

Actualment els delictes de l'emèrit han estat arxivats. Però per alguna cosa serà que Felip VI i la reina Letícia prefereixen tenir-lo lluny. I és que encara que hagi estat perdonat per la justícia, tret d'en la d'alguns d'ineptes, en la ment de la majoria es manté la mala imatge de l'emèrit al qual deien 'campechano'.

Juan Carlos passarà a la història per la seva ocultació de béns

Joan Carles viu a Abu Dhabi des d'agost de 2020, quan va deixar Espanya després de sortir a la llum diversos informes que li assenyalaven com a beneficiari d'una estructura offshore en la qual ocultava centenars de milions d'euros cobrats en comissions procedents de l'Aràbia Saudita. Informes que, a més, van delatar una trama de blanqueig de capitals que encapçalada i emèrit.

Tot allò va derivar que es qüestionés l'origen del patrimoni del rei i en el seu exili a Orient, on el van acollir amb els braços oberts.

Un dels primers negocis que el va banyar d'or el va dur a terme durant la dictadura. Sí, el que alguns consideren que va tornar la democràcia a Espanya, es va forrar de la mà de Franco.

Juan Carlos Franco / GTRES

Joan Carles es va forrar de la mà de Franco

Va passar el 1973, durant la crisi del petroli i quan encara era un príncep i estava sota la tutela del cabdill. Llavors Joan Carles va firmar un acord amb l'Aràbia Saudita per cobrar comissions dels barrils que els Al Saud venguessin a Espanya.

Les comissions se situaven entre 1 i 2 dòlars per barril i aquell acord va ser emparat per tots els Governs que hi hauria després fins a 1996. Tenint això en compte i que un petrolier de 200.000 tones porta entre 1.400.000 i 1.600.000 barrils a bord, facin el compte.