Des que Joan Carles I es va exiliar a Abu Dhabi l'agost de 2020, la seva vida ha canviat dràsticament. Encara que el seu exili va ser percebut inicialment com un càstig imposat per Felip VI i la Casa Reial després de l'acumulació d'escàndols, el temps ha demostrat que ha estat un moviment bastant beneficiós per al rei emèrit, especialment des d'un punt de vista econòmic. Als Emirats Àrabs Units, Joan Carles ha trobat un refugi que li permet gestionar la seva fortuna lluny de l'escrutini del fisc espanyol i continuar amb els seus negocis de manera discreta.
El rei emèrit ha sabut mantenir-se allunyat dels focus mediàtics després de la polèmica de la seva primera visita a Espanya el 2022, seguint l'exigència de la Casa Reial d'actuar amb discreció. La seva presència en territori espanyol, encara que ocasional, ha estat molt més silenciosa, permetent-li passar temporades al país sense la pressió d'haver de donar comptes les autoritats fiscals. Aquesta situació ha estat clau perquè Joan Carles pugui continuar gestionant la seva vasta fortuna sense interrupcions.
Joan Carles I canalitza tota la seva fortuna cap a la fundació d'Abu Dhabi
Segons fonts confiables com el New York Times, el patrimoni de Joan Carles I s'estima en al voltant de 1.800 milions d'euros, dels quals, 800 milions es trobarien ocults a Suïssa. Una quantitat de diners que ara canalitzarà cap a Abu Dhabi. Concretament, a la fundació que, tal com va publicar El Confidencial, ha creat juntament amb les seves filles, les infantes Elena i Cristina. Un moviment que ha estat vist com una maniobra estratègica per centralitzar tota la seva riquesa i assegurat que l'herència sigui transferida de manera eficient i sense problemes fiscals.
La creació d'aquesta fundació en els Emirats Àrabs respon als avantatges que ofereix la legislació d'aquest país en termes de fiscalitat i secret bancari. En traslladar els 800 milions d'euros a Abu Dhabi i ajuntar-los amb la resta de la seva fortuna, Joan Carles pot garantir que ni el fisc espanyol ni les autoritats europees no tinguin accés al seu patrimoni. Per tant, aquesta fundació permet que les seves filles puguin controlar i gestionar l'herència sense la necessitat que els seus noms apareguin en registres públics. Això assegura que el procés de transferència patrimonial es realitzi de manera discreta i lliure d'impostos, una cosa que seria impossible a Espanya a causa de les estrictes normatives fiscals.
Les infantes Elena i Cristina tindran accés a la totalitat del patrimoni del rei emèrit Joan Carles I
El paper de les infantes Elena i Cristina com a administradores de la fundació també els dona un control directe sobre els fons. Aquesta estructura assegura que puguin rebre l'herència sense problemes legals, una qüestió especialment rellevant en el cas d'Elena, qui resideix a Espanya i podria haver enfrontat complicacions fiscals de no ser per aquesta maniobra.
Aquesta fundació es converteix, per tant, en un refugi perfecte per ocultar i protegir la fortuna del rei emèrit, garantint que la seva herència passi a les seves filles sense la intervenció de les autoritats fiscals espanyoles. Mentre Felip VI ha renunciat a qualsevol part de la fortuna del seu pare, les infantes semblen estar a punt per beneficiar-se d'aquest entramat, blindant el seu futur econòmic sense haver de fer front als impostos que haurien de pagar en altres circumstàncies.