La salut de Joan Carles I ha estat motiu de preocupació en els últims temps. Als seus 86 anys, enfronta els desafiaments típics de la vellesa, però la seva situació es veu agreujada per la demència senil que comença a manifestar-se. Aquest trastorn cognitiu, que afecta la memòria i altres funcions mentals, ha portat a episodis en els quals l'emèrit no aconsegueix recordar esdeveniments recents ni reconèixer algunes persones, incloent els seus amics propers.

Exili i aïllament: La solitud de l'emèrit en terres llunyanes

La vida de l'exmonarca ha estat tumultuosa en els últims anys. Després d'una sèrie de controvèrsies i escàndols financers que van entelar el seu regnat, Joan Carles I es va veure obligat a allunyar-se del focus mediàtic. L'agost de 2020, després de l'aparició de la pandèmia de COVID-19, va optar per l'exili als Emirats Àrabs Units, on ha mantingut una vida relativament discreta entre un cercle d'amics molt exclusiu, principalment xeics.

Joan Carles I amb la seva família

Durant el primer any, amb prou feines s'entreveia la seva presència, i el seu nom rares vegades ressonava en els cercles reals. Tanmateix, a poc a poc va començar a fer acte de presència en les regates de Sanxenxo, sempre després de demanar permís al seu fill. Però l'últim any, l'espòs de la reina Sofia ha recorregut el món amb total llibertat. Ho hem vist a Londres, a París, i fins i tot a Ginebra, a més de protagonitzar fins a set aparicions a Espanya. Tanmateix, la seva salut s'ha convertit en una preocupació creixent per a la seva família, especialment per al seu fill, el rei Felip VI, qui està cansat de tenir-lo a milers de quilòmetres sense poder gaudir de la seva companyia en aquests últims anys de la seva vida. A més, els metges han confirmat que, a més dels problemes físics derivats de múltiples cirurgies de maluc i genoll, l'exmonarca mostra signes incipients de demència senil.

La decadència d'un rei: La demència senil colpeja Joan Carles I

La demència senil és una malaltia degenerativa que afecta cada vegada més la capacitat cognitiva dels qui la pateixen. En el cas de Joan Carles I, això es tradueix en dificultats per recordar esdeveniments recents i reconèixer persones properes, la qual cosa ha generat preocupació en el seu entorn familiar. La possibilitat que l'exmonarca no reconegui la seva pròpia família en un futur no gaire llunyà és una preocupació constant per als seus éssers estimats.

Joan Carles I

El canvi en la residència de Joan Carles I des d'Abu Dhabi a Ginebra, on resideix la infanta Cristina, ha estat interpretat com un intent d'apropar-lo a la família i a Espanya. Aquesta mesura facilitaria els viatges i garantiria un millor control sobre la seva salut i benestar. Tanmateix, el deteriorament cognitiu de l'exmonarca planteja desafiaments addicionals, ja que podria dificultar la seva adaptació a nous entorns i generar confusions quant a la seva ubicació i la seva situació actual. Aquest problema no és únic en la Família Reial, ja que també enfronten dificultats similars amb Irene de Grècia, germana de la reina Sofia, que pateix un deteriorament cognitiu significatiu. Aquest deteriorament fins i tot ha estat confós en ocasions amb Alzheimer.

Per a la Casa Reial, la salut de Joan Carles I representa no només una preocupació personal, sinó també una qüestió d'imatge pública i llegat històric. En última instància, el més important per a Felip VI és brindar-li a l'exmonarca la cura i l'atenció que mereix en aquesta etapa de la seva vida.