El rei emèrit Joan Carles I, que durant dècades va ser considerat un pilar fonamental per a la monarquia espanyola, viu actualment una realitat molt diferent. Als seus 86 anys, el seu estat de salut i les polèmiques que van marcar els últims anys del seu regnat han afectat la seva imatge pública. Des del seu exili a Abu Dhabi, Joan Carles enfronta no només el pes de la distància de la seva terra natal, sinó també les limitacions físiques que l'acompanyen en aquesta etapa de la seva vida.

Entre els problemes més significatius, la seva mobilitat reduïda destacada ha influït en la seva qualitat de vida i en la seva autoestima. Encara que la seva salut general ha estat un tema recurrent, hi ha certs detalls que el monarca ha intentat ocultar, evidenciant un complex derivat de les seves limitacions físiques.

Juan Carlos cadira de rodes
Juan Carlos cadira de rodes

Joan Carles I té problemes de mobilitat i lluita per mantenir la dignitat

Joan Carles I ha passat per múltiples cirurgies, incloent intervencions en el maluc i el cor, a més d'haver tingut diverses caigudes. Encara que necessitaria una cadira de rodes per desplaçar-se amb comoditat, prefereix utilitzar un bastó i comptar amb el suport dels seus guardaespatlles. Aquesta elecció no respon només a una qüestió de practicitat, sinó a un esforç per mantenir una imatge de fortalesa que l'allunyi de qualsevol percepció de debilitat. L'emèrit considera que ser vist en una cadira de rodes podria fer malbé encara més la seva reputació, ja deteriorada pels escàndols.

Juan Carlos baston EP
Juan Carlos baston EP

Hi ha un altre problema que afecta el monarca i que li provoca sentiment d'inferioritat: la seva sordesa progressiva. Un problema que fa anys que complica la seva interacció amb els qui l'envolten. Encara que l'ús d'audiòfons seria una solució pràctica, Joan Carles I es mostra reticent a fer-los servir en públic. Segons fonts properes, sent vergonya que es percebi la seva dependència d'aquests dispositius, el que considera un símbol de vulnerabilitat. Aquest problema no només està relacionat amb la seva edat avançada, sinó també amb la seva passió per la caça, una afició que va marcar la seva vida i que ara passa factura.

La pèrdua auditiva, un secret incòmode

L'exposició constant als trets durant dècades, sense la protecció auditiva adequada, ha estat determinant en la progressiva pèrdua d'audició del rei emèrit. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que els trets poden assolir fins a 150 decibels, un nivell perillós que pot causar dany permanent a les orelles. Encara que és una conseqüència habitual per als qui practiquen aquesta activitat, sorprèn que no es prenguessin les precaucions necessàries en el seu cas, especialment donat el seu perfil públic i accés a recursos.

Joan Carles I
Joan Carles I

La lluita del pare de Felip VI per projectar una imatge digna reflecteix un conflicte intern. Malgrat les seves limitacions físiques, s'esforça per no mostrar-se vulnerable, conscient que la seva salut s'ha convertit en un tema d'escrutini. Aquest esforç per mantenir l'aparença ha derivat en un complex que el porta a minimitzar els seus problemes davant dels altres, ocultant fins i tot una cosa tan comuna com l'ús d'audiòfons.

Aquests problemes de salut no només compliquen la seva vida diària, sinó que intensifiquen el seu anhel de tornar a Espanya. Joan Carles I desitja passar els seus últims dies a la seva terra natal, envoltat de la seva família, encara que sap que aquest somni està lluny de realitzar-se. La seva condició física i la seva imatge pública continuen sent factors determinants per decidir el seu futur.