Nova incorporació en la categoria de retrats reials; Joan Carles de Borbó acaba de rebre el que, probablement, sigui l'últim que li facin en vida. Bé, hi ha un parell de matisos: ni l'emèrit l'ha vist en persona, ni tampoc ha exercit de model per a l'artista, el navarrès Tomas Baleztena. El treball encarregat per la rància Real Gran Peña de Madrid, un club privat centenari d'arrels militars i aristocràtiques instal·lat a la Gran Vía de la capital d'Espanya, ha estat elaborat a partir de fotografies antigues del Borbó. Explica l'autor que n'ha fet uns quants esbossos, i que finalment s'ha quedat amb una versió presumptament règia. També fosca, una de les seves característiques pictòriques, de la mateixa manera que tèrbola i de projecció patètica. Aquestes característiques, però, venien de sèrie. Del mateix model.

Baleztena, de família acomodadíssima de Pamplona, d'avantpassats carlistes i amb un avi que va signar el famós himne de les festes de San Fermín, va presentar en societat el quadre a les instal·lacions de la Peña durant un sopar en què la convidada estrella era la infanta Elena. Ella va ser l'encarregada de descobrir el retrat del pare mentre sonava l'himne espanyol. No deixa de ser paradoxal, per a un personatge que s'està passant Espanya i els espanyolitos per l'Arc de Triomf des de temps immemorials. Ells sabran. La figura de l'exrei, vestit amb l'uniforme d'etiqueta de Capità General de l'Exèrcit de Terra, amb faixa vermella, Toisó d'Or i banda rojigualda, va despertar l'admiració de la seva filla: "No solo había pintado al emérito, sino que había captado el alma de su padre", va ser la sentència a l'artista.

Tomás Baleztena, la infanta Elena i el quadre de Joan Carles / Instagram

'LOC' ha entrevistat el pintor, que ha revelat una obsessió durant un procés que s'ha allargat durant 6 mesos: que se'l reconegués immediatament, "no me gusta que sea como una foto vacía, quiero que se vea a la persona". En aquest punt li donem la raó i el felicitem, l'ha clavat amb Joan Carles. Una altra cosa és l'impacte que genera en cada espectador, però vaja: dins dels murs de la Peña, tothom estarà encantat de la vida. Hi havia una altra possibilitat, la de retratar-lo en pla campechano, gracioset, rialler. Però l'aspecte de sàtir de la instantània escollida li va fer desestimar la possibilitat, els paganinis no ho acceptarien pas. 

No és la primera vegada que en Tomás realitza un encàrrec similar amb els Borbons. També ho va fer amb Felip VI per al 175è aniversari del Cercle del Liceu a Barcelona, l'any 2022. El matrimoni reial sí que va assistir a la presentació i va poder contemplar-ho en primera persona, comprovant la capacitat de l'autor per "explorar los demonios" del model i fer aflorar la llum que es desprèn de la foscor, segons les seves paraules. Fa l'efecte que tindrà una bona llanterna, perquè els reis d'Espanya són capaces d'eclipsar-ho tot. La corona, sempre entre tenebres.

El retrat de Joan Carles / Instagram

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!