De quant és el patrimoni de Joan Carles I? Aquesta és una incògnita que estem lluny de poder revelar, un misteri en tota regla. Es podria tenir una idea si existís una llei que li exigís a les monarquies declarar els seus béns i patrimonis. Almenys es tindria una idea general de la quantitat de diners que ha amassat el rei emèrit durant el seu període al capdavant de la Corona. Tanmateix, sí que hi ha pistes que fan creure que els seus comptes corrents presenten xifres astronòmiques. El cert és que de part de Juan de Borbón va rebre 1000 milions en un banc de Suïssa.
Corria l'any 2013 quan El Mundo va presentar una investigació que revelava que Juan de Borbón li hauria deixat una fortuna secreta a Joan Carles I dipositada en uns comptes estrangers. Els comptes eren tres i estaven domiciliats a Suïssa: una a Ginebra i les restants a Lausana. I és que el pare de l'emèrit li va lliurar una suma realment considerable, encara que des de Zarzuela van intentar justificar que aquests diners s'havien dissolt entre impostos i pagament de deutes del comte de Barcelona. Però ja és de sobres coneguda aquesta estratègia per evitar tributar a Espanya.
Així doncs, les investigacions van revelar que el Don Juan li va llegar 1100 milions de pessetes (aproximadament 7 milions d'euros) al seu fill en morir. Tanmateix, aquest és el report 'oficial', l'extraoficial podria ser molt diferent i fins i tot més abundant. A aquesta herència caldria sumar-li, és clar, tots els diners que ha fet amb els seus negocis de cara 'B' amb els països àrabs. I no és una exageració si es té en compte que a Corinna Larsen li va lliurar 65 milions d'euros sense parpellejar. Què serà del seu patrimoni quan mori?
Joan Carles I, igual com Juan de Borbón, li deixarà la vida resolta a les seves filles
Els diners són una de les raons per les quals es fan tantes visites a Abu Dhabi. A part de l'afecte que les infantes li tenen al seu pare, la seva fortuna és un motiu de pes per romandre atentes i disponibles.
La destinació que va elegir Joan Carles I per al seu retir no té cap coincidència, és un país que li permet acollir-se a una legislació on es poden tenir capitals opacs sense cap inconvenient. La tributació dels béns no existeix. I aquesta seria la raó de més pes per a la mudança de Froilán de Marichalar, que podria ser l'encarregat de gestionar una part del patrimoni d'Elena de Borbón en els emirats i evitar-li problemes a Espanya. Suïssa és un altre paradís fiscal que li va funcionar bé a Don Juan i als Borbons en general, per la qual cosa també seria comprensible l'estada de la infanta Cristina a l'esmentat país.
La salut de l'emèrit no està en òptimes condicions, encara que vulgui demostrar el contrari. Així que ha fet una sèrie d'arranjaments per aplanar el camí de les infantes i fer-les beneficiàries de la seva fortuna. Malgrat que les infantes tenen llocs de treballs ben pagats per ser els qui són, no podem passar per alt que podrien estar superant el seu 'pressupost' amb el ritme de vida que porten elles i els seus fills. D'on surten els diners? Probablement de l'excap d'Estat.
Joan Carles I segueix els passos de Juan de Borbón. Això sí, el patrimoni del fill podria haver superat en immenses proporcions el del pare.