Els reis d'Espanya sempre han tingut aversió a les urnes. A votar. A saber què en pensen d'ells. Ves a saber què passaria. Per tant, la democràcia guai, però per a la resta de mortals. Ells es queden amb el dedazo del dictador feixista Francisco Franco, el seu padrí. Des que els Borbons van recuperar la Corona només han exercit el sufragi en eleccions molt determinades. Mai no per escollir un president del govern, només per decisions d'un altre calibre. Joan Carles i Sofia, per exemple, només han estat en 4 ocasions en un col·legi electoral. Curiosament, en referèndums: 1976, el de la Reforma Política. 1978, el de la Constitució. 1986, el de l'OTAN. I 2005, el de la Constitució Europea. Precisament l'únic en el que hem vist als actuals reis, Felip i Letícia, en aquella època prínceps d'Astúries. Fins aquí. 

Què passaria si els membres de la reialesa espanyola votessin en unes generals, autonòmiques o locals? Ah, la gran pregunta. Però vaja, tampoc es tornin bojos: guanyarien les opcions conservadores. Potser no tan extremes com ho faria la infanta Elena, que festeja amb VOX. Però tampoc ens apostaríem res, segur que perdem. Diu la llegenda, això sí, que l'emèrit i fugit Joan Carles tirava més pel PSOE. Que la seva relació amb Felipe González i Zapatero va ser molt millor que amb Aznar i Rajoy. Però, ai, la vida fa tantes voltes... Qui li havia de dir que passaria els últims anys de la seva vida amagat als Emirats i amb un cordó sanitari promogut des del Govern i la pròpia Casa Reial, oi? Precisament per això podem anunciar que el pròxim mes de maig de 2023 Joan Carles de Borbó podria trencar una tradició i la seva preferència socialista: s'està pensant seriosament exercir el vot per correu des de l'estranger per anar amb la gavina. Sí, perquè li han fet una oferta que no podrà rebutjar, com a Il Padrino.

Joan Carles i Sofia votant / RTVE.es
Felip i Letícia voten / GTRES

El pla de Feijóo amb Joan Carles: ja s'han posat d'acord en secret

Llegim a 'Monarquia Confidencial' que el patriarca dels Borbons ha trobat un salvavides enmig de la tempesta i del naufragi. El que li ha llançat Alberto Núñez-Feijóo, líder del Partit Popular. El gallec, cridat a ser la gran esperança blanca dels peperos per derrocar Pedro Sánchez, s'està descobrint com a un bluff sideral. Està fent bo Pablo Casado. De fet ja té l'alè d'Ayuso sobre el clatell, esperant la mínima oportunitat per cruspir-se'l. Potser per això Feijóo traça plans desesperats. I què hi ha més desesperat en aquesta españita que plantejar que torni el Borbó, tacat per la corrupció i els escàndols? El que calgui per mobilitzar el vot cavernícola i reaccionari, clar que sí. Una promesa que es manté en secret, en públic no gosarien dir res per no quedar en ridícul, però que ja li han comunicat personalment a l'emèrit. Un projecte que posarien en marxa, diuen, l'endemà de guanyar a les urnes. Està tot pensat.

Alberto Núñez-Feijóo / Esquire

Que el Borbó mori fora d'Espanya, el gran neguit dels conservadors i monàrquics 

Sembla ser que la mort d'Elisabet II va fer mobilitzar-se a la cúpula de Gènova. Tot va anar molt ràpid, i no volen que passi el mateix amb Joan Carles i mori a la diàspora. Per això volen actuar abans del desenllaç. Els detalls no estan gaire clars, perquè li haurien proposar residir a Madrid (mai a la Zarzuela, on el detesten) o a Portugal, tornant als orígens. Feijóo és dels que pensa que l'emèrit pot tornar quan li surti del monyo, que la Justícia ha deixat el seu nom net com a una patena. I que el PSOE i els seus sequaços són dolentíssims, exhibint una "tremenda falta de humanidad amb el personatge. No parlen de Felip ni de Letícia, no fos cas. Però deuen ser tan inhumans com Moncloa, perquè li han negat tornar per celebrar el Nadal, malgrat el prec del monarca. Veurem com acaba la cosa.

Joan Carles, feliç / GTRES

El programa electoral del PP promet. Primera mesura: anar enrere en el temps. Com sempre.