El rei emèrit Joan Carles I, una figura que durant dècades va dominar l'escena política i social espanyola, avui entaula una batalla silenciosa i esquinçadora contra l'avenç implacable d'una malaltia degenerativa. Als seus 87 anys, el deteriorament de la seva salut física i mental ha encès les alarmes en el seu entorn més proper, revelant un quadre clínic que inclou un deteriorament cognitiu progressiu, problemes de mobilitat i episodis de confusió recurrent a causa de la demència senil.
Fonts properes a l'exmonarca confirmen que el seu estat és cada vegada més fràgil. Episodis d'oblits, desorientació i fins i tot la incapacitat de reconèixer vells amics s'han tornat freqüents, pintant un panorama desolador per a qui va ser símbol de la Transició espanyola. Però això no és tot: la seva mobilitat està seriosament compromesa, obligant-lo a dependre d'un bastó i, en privat, d'una cadira de rodes.

El tractament mèdic a Suïssa: Últim recurs per frenar l'inevitable?
Mentre el món especula sobre la seva vida a Abu Dhabi, pocs saben que Joan Carles I ha viatjat en repetides ocasions a Suïssa per sotmetre's a tractaments especialitzats. Clíniques d'alt prestigi a Ginebra han estat testimonis de les seves revisions, on es monitora no només el seu cor i audició —amb ajuda d'audiòfons i possiblement l'implant d'un marcapassos—, sinó també l'avenç del seu deteriorament cognitiu.
Encara que aquests dispositius palien les seves limitacions físiques, res no pot aturar el progrés de la demència senil, una condició que n'afecta més del 50% dels majors de 85 anys. Experts consultats assenyalen que els símptomes del pare de Felip VI coincideixen amb els d'un Alzheimer en fase moderada, encara que també podrien apuntar a demència vascular o per cossos de Lewy, malalties igualment cruels i sense cura.
Zarzuela en alerta: Quins secrets podria revelar un rei sense filtres?
Però el drama de Joan Carles I no només és mèdic, sinó també polític. Als passadissos de La Zarzuela creix la preocupació pels seus moments de lucidesa intermitent, on podria, sense voler, revelar secrets que comprometin a la Corona. Fonts ben informades asseguren que les seves trucades estan sent monitorades per evitar que, en una arrencada de confusió, reveli informació sensible sobre la institució monàrquica. Aquest temor ha portat al seu entorn de limitar les seves aparicions i comunicacions, convertint la seva vida en una gàbia daurada on la malaltia dicta les regles.

Els símptomes que afligeixen l'exmonarca són els mateixos que pateixen milions d'ancians al món: pèrdua de memòria, desorientació, canvis bruscos d'humor i dificultat per comunicar-se. Segons neuròlegs, aquests signes són irreversibles, i encara que teràpies cognitives poden alentir el procés, el final és el mateix: un adeu gradual a la lucidesa i a l'autonomia.
Per a Joan Carles I, home de caràcter fort i vida intensa, aquesta condemna silenciosa resulta especialment tràgica. Mentre Suïssa intenta donar-li una mica de qualitat de vida, l'ombra de la demència plana sobre el seu controvertit llegat. Tanmateix, una cosa és clara: el monarca que va regnar per dècades ara lluita per no oblidar qui va ser. Aconseguirà la ciència donar-li un respir, o la seva ment continuarà esvaint-se? Només el temps ho dirà.