Juan Urdangarin és un membre de la família reial espanyola del qual es parla poc, ja que sempre ha mantingut un perfil baix i discret al llarg dels anys. Mentre que el seu germà Pablo ha estat més visible i ha actuat com portaveu familiar durant la crisi matrimonial dels seus pares, i els més joves, Miguel i Irene, han passat temps en la residència real de la Zarzuela en els últims mesos, Juan ha optat per mantenir-se allunyat dels focus. Des que va començar els seus estudis universitaris, ha residit al Regne Unit i ha evitat l'atenció pública. En algunes ocasions, se l'ha vist acompanyat de la seva mare, com en el funeral que va organitzar la Casa Reial britànica per a Constantino de Grècia, germà de la reina Sofia.

Des de l'escàndol del cas Nóos, que va involucrar el seu pare, Iñaki Urdangarin, Juan ha demanat de mantenir-se al marge de l'atenció mediàtica. Com el més gran dels germans, va ser testimoni directe de la humiliació pública que va patir la seva família. A una edat primerenca, va haver de suportar l'assetjament escolar i va ser testimoni de com el seu pare era insultat públicament amb crits de "xoriço" pels carrers. Aquesta situació el va afectar profundament, obligant-lo a abandonar la seva casa a Barcelona i als seus amics per mudar-se primer a Washington i després a Ginebra.

Juan Urdangarin

Juan Urdangarin va a monestirs per trobar-se amb si mateix

A diferència dels seus germans, que solen aparèixer en els mitjans amb més freqüència, Juan és una persona molt més reservada i evita l'exposició pública. És conegut per ser molt tímid i protector de la seva vida personal. També és descrit com a algú profundament religiós i espiritual, característiques que hauria heretat de la seva àvia, la reina Sofia, i de la seva tia Irene de Grecia. Irene, coneguda pel seu compromís amb causes humanitàries i el seu trebal a través de la Fundació Món en Harmonia, ha dedicat gran part de la seva vida a projectes socials i espirituals. Aquests valors haurien influït en Juan, que ha participat en iniciatives socials a prop de la frontera entre l'Índia i el Nepal amb l'ONG Entreculturas, així com en Cambodja al costat del sacerdot jesuïta Enrique Figaredo, col·laborant amb la Fundació Salze.

Al llarg de la seva vida, Juan ha enfrontat moments de gran dificultat. A causa de l'impacte del cas Nóos, la infanta Cristina va portar el seu fill a teràpia psicològica durant diversos anys, i sembla que continua acudint de forma ocasional. Es diu que ell va ser el que més va patir les conseqüències del cas, les constants mudances, els insults i el fet de veure el seu pare a la presó.

Actualment, Juan Urdangarin porta una vida tranquil·la i centrada en els seus propis interessos. Gràcies al seu treball, té la possibilitat de prendre períodes de descans, els quals sol aprofitar per retirar-se a monestirs on passa setmanes en completa desconnexió del món exterior, sense telèfons ni tecnologia, amb l'únic propòsit de buscar Déu i trobar guia espiritual. Fins ara, no se'l coneix semblant, i continua mantenint un estil de vida reservat.

Juan Urdangarin GTRES