Juan Urdangarin, el primogènit de la família Urdangarin Borbón, ha tingut una vida marcada per dificultats i moments dolorosos des de molt jove. La seva infantesa, lluny de ser idíl·lica, es va veure trastocada pels escàndols que van embolicar la seva família. La imatge de la família feliç es va enfonsar quan, en sortir al carrer, va ser testimoni de com el seu pare, Iñaki Urdangarin, era objecte d'insults públics, sent anomenat "xoriço" per la gent. La pressió social i mediàtica que envoltava a la seva família el va afectar profundament: no podia veure la televisió per evitar els constants comentaris sobre el seu pare, i a l'escola va ser víctima d'assetjament. Finalment, la família va decidir mudar-se als Estats Units, deixant enrere la seva vida a Barcelona, incloent la seva llar, els seus familiars i amics més propers.
Com el més gran dels germans, Juan estava més conscient del que succeïa en el seu entorn, la qual cosa ho va fer patir intensament. La situació es va agreujar quan el seu pare va ser empresonat, un esdeveniment que va deixar Juan profundament afectat durant la seva adolescència. Enmig d'aquesta situació, la seva mare, la infanta Cristina, es va convertir en el seu principal suport, acompanyant-lo en aquest dur procés. De fet, Cristina va prendre la decisió de portar el seu fill a teràpia psicològica per ajudar-lo a suportar la càrrega emocional que estava enfrontant. En el dia d'avui, Juan Urdangarin continua assistint a teràpia, i la seva mare continua sent un dels seus pilars fonamentals. Ambdós mantenen una relació molt propera i busquen passar temps junts sempre que poden. Fa un parell de mesos, se'ls va veure compartint un moment en el casament de José Luis Martínez Almeida i Teresa Urquijo.
Juan Urdangarin mai no perdonarà Felipe ni Juan Carlos pel tracte als seus pares
La relació entre Juan Urdangarin i el seu avi, el rei emèrit Joan Carles, es va refredar considerablement després de l'entrada a presó d'Iñaki Urdangarin. Juan responsabilitzava el seu avi per la situació que vivia el seu pare, a causa dels comentaris que es feien sobre ells en els mitjans de comunicació. Segons es diu, el rei emèrit necessitava trobar algú que assumís les conseqüències dels escàndols i que calmés la tempesta mediàtica, per protegir així la corona. Aquesta situació va culminar en un enfrontament directe entre Juan Urdangarin i el seu avi, especialment durant el procés de divorci dels seus pares, quan Juan va exigir que el seu avi compensés la seva família per tot el mal causat.
Al llarg d'aquests esdeveniments, tant el rei Felip com Juan Carlos van començar a distanciar-se de la infanta Cristina. Aquest distanciament es va fer evident en moments clau, com l'abdicació de Juan Carlos i la desfilada de les Forces Armades de 2012, on Cristina va ser absent. Segons el periodista David Fernández, és ingenu pensar que el rei no estava al corrent de les activitats del seu gendre, insinuant que Iñaki Urdangarin va poder haver seguit l'exemple del seu sogre.
Finalment, el rei Felip va decidir retirar el títol de duquessa de Palma a la seva germana Cristina, una decisió que ella no va acceptar de bon grat, ja que no volia perdre la seva vinculació amb la corona. Segons la periodista Mábel Galaz, des de la Zarzuela li van recomanar a Cristina que donés una mostra de penediment, però ella es va mantenir desafiadora, enfrontant-se tant al seu pare com al seu germà. En aquest context, Juan Urdangarin també va prendre una actitud ferma, defensant la seva mare davant el seu avi i el seu oncle.