Leonor es troba en ple creixement. El proper mes d'octubre complirà 18 anys. Cada vegada participa en més actes públics i està més exposada a les càmeres. En una de les seves últimes aparicions va visitar un institut de Leganés i quan va somriure davant dels mitjans, es va poder veure amb claredat que li falten els dos ullals superiors. Per la seva edat, la filla de Letizia i Felipe ja s'ha desfet de totes les dents de llet. Les noves peces dentals, com a molts adolescents, no li han sortit gaire rectes i és probable que necessiti un corrector dental.

Es van adonar de l'estat de les seves dents perquè era de les primeres vegades que posava sense mascareta. Cal recordar que els dos últims anys, dels 14 als 17 va acudir als actes amb la mascareta reglamentari per les mesures contra la Covid.

Leonor ullals superiors
Leonor ullals superiors

En anteriors imatges, quan en tenia 13 o 14 anys, Leonor encara mostrava els ullals superiors, això és perquè encara eren de llet. Així que la teoria és que els ullals permanents mai no se li van formar o li van sortir.

L'agenèsia dental és hereditària

El Confidencial Digital va consultar amb diversos experts odontòlegs i van explicar que Leonor patiria una agenèsia hereditària, una malaltia que consisteix en la inexistència o falta de creixement d'un o més dents a causa de l'absència de teixit primordial.

Per solucionar aquest problema, s'obre espai amb aparells i al seu lloc es col·loquen uns implants, col·locant una arrel artificial i una corona dental. No obstant això, utilitzar implants no està recomanat fins que compleixi la majoria d'edat i la seva boca acabi el creixement.

Segons fonts properes a Zarzuela, Letizia es va mostrar preocupada per aquest fet. Un prestigiós odontòleg li va informar que es tractaria d'una agenèsia hereditària. El va sorprendre que aquesta síndrome no tingués tractament i que la seva filla hagués de recórrer a implants.

És important que Leonor tingui en un futur totes les peces, inclosos aquests ullals superiors, ja que són de vital importància per al correcte funcionament de la boca, especialment per mastegar els aliments o per parlar, ja que l'existència d'espais dentals buits provoca posicions anòmales i forçades a la resta de la boca.

Leonor ullals
Leonor ullals

Malgrat aquest problema, i no poder dissimular-lo amb mascareta, Leonor es va mostrar com sempre molt responsable i educada. Sempre somrient. Natural. En un futur, la princesa utilitzarà correctors dentals, potser a causa de la seva exposició mediàtica, els aparells invisibles, i s'haurà de valorar aviat la possibilitat de posar-li implants als ullals.

Aquesta malaltia sembla rara, però és més comú del normal, entre un 2 i un 5% de la població la pateixen. Sol ser més habitual en nens i en persones amb alguna alteració cromosòmica, però pot aparèixer en qualsevol persona de qualsevol edat. Afecta tant les dents de llet com els permanents.

Segons diversos estudis, l'agenèsia dental és de caràcter hereditari, així que algú en la família de Felipe o de Letizia ha patit el mateix problema que Leonor. Com és probable que això hagi succeït en l'adolescència d'aquesta persona, ja s'hauria corregit el problema amb implants. En canvi, la seva germana Sofia no ha tingut el mateix problema. Ella té totes les peces dentals, almenys a simple vista. En la major part dels casos la dent no acaba per formar-se a causa de l'obstrucció física o a la falta d'espai, també pot ser per anomalies en el desenvolupament d'epiteli dental interior i/o extern. Altres estudis apunten a un factor evolutiu de l'espècie.