Ja sabem que una de les obsessions de la reina Letícia ha estat, és i serà l'alimentació. La seva i la de les seves filles. També ho intenta amb el seu marit Felip, però aquest, a la mínima que pot, se'n va amb els amigotes amb l'excusa d'anar a esquiar o veure's amb els compis i així poder-se fer un homenatge i posar-se com el quico sense la mirada acusadora de la seva dona. L'asturiana té obsessió amb cuidar-se, amb que no entrin els dolços o sucres a Zarzuela, amb menjar bledes tantes vegades com sigui possible, amb cremar tots els prefabricats i amb eliminar els greixos de la dieta de la casa reial. Històrica és aquella imatge dels quatre amb plats i una crema verda a casa. Però és que un cop les nenes han anat creixent, també ha controlat la seva alimentació, primer a la cuina de Santa María de los Rosales i després a l'internat de Gal·les on han fet el batxillerat. Però per molts intents que ha fet, al final les seves filles, a la que no mirava, s'han fotut atracones de coses que per Letícia haurien d'estar prohibides per llei.

familia reial sopar zarzuela
Sopar de la família reial / Casa Reial

Letícia preocupada per l'alimentació, i a la mínima que pot, conscienciant al personal de la importància que té cuidar-se i menjar bé. És impensable imaginar-se-la ara fotent-se les botes, amb un plat més gran que el seu cap, endrapant com si no hi hagués un demà i llepant-se els dits sucant pa en una salsa fins a deixar el plat blanc i lluent que no cal ni rentar-lo. Letícia menja com un colibrí, i es fa difícil veure-la davant un plat hipercalòric al davant... Però no sempre va ser així. Hi va haver un temps llunyà on Letícia es llevava a les 3 de la matinada i es posava hasta las trancas d'aliments que a aquelles hores, acabats de llevar, amb l'estómac encara mig adormit, provoquen basques a la resta dels ciutadans. A aquelles hores intempestives l'únic que t'entra al cos és un cafè... No així a Letícia.

leticia jove
Letícia, de jove

I és que un antic vídeo de la reina, quan ni tan sols havia conegut a Felip, està corrent com la pólvora per xarxes. Un fragment d'una entrevista al programa Lo + Plus, amb Máximo Pradera i Fernando Schwartz. Va anar-hi com a periodista i presentadora d'informatius, quan estava a CNN+, i allà va confessar la seva rutina, llevant-se més d'hora que les gallines i el gall, i fotent-se un esmorzar pantagruèlic, "porque luego hasta las 4 o 5 de la tarde no se vuelve a comer". Fins aquí, ho entenem. Havia d'alimentar-se bé fins que acabés la feina. Però el que ha sorprès tothom és el menú diari que es cruspia només llevar-se: ""merlucita en salsa o caldillo extremeño". Pum. De traca. Imaginin menjar això a les 3 de la matinada. 

merluza
Lluç en salsa
caldillo
Caldillo extremeño

"¿Eso a las tres?", li tornen a preguntar, per si no han sentit bé. I sí, sí: "Eso a las tres de la mañana. Y se trabaja de bien... De hecho yo utilizo mi tiempo a esas horas para desayunar y no para otros menesteres". Com per dedicar-se a otros menesteres mentre està menjant aquesta bomba. Mare meva. Què se n'ha fet de la torradeta amb melmelada i un cafè? O llet amb cereals? O un batut de fruites? No, Leti, a sac, i els presentadors, sucant-hi pa, mai més ben dit: "Con la cantidad de calorías que da eso... Los primeros planos de Letizia siempre son sudando, y secándose el sudor", deia Pradera. I és que s'ha de tenir estómac per fotre's a aquella hora una cosa com el caldillo extreñeno, també conegut com a cachuela, pringue o manteca colorá, que estarà molt bo, però suau no vindria a ser: elaborat a base de manteca i fetge de porc ibèric, fos a altes temperatures, amb un munt d'espècies i al qual es va aficionar quan era parella d'Alonso Guerrero, ja que ell és d'allà.

Curiós... Ara que només mengen a Zarzuela carns a la planxa, peixos al vapor, macedònies, carxofes i amanides de llegums i verdures, com algun dia a Felip se li acudís posar-se una llesca de pa generosa amb caldillo extremeño, li cauria la del pulpo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!