En plena tempesta a ARCO, avui la reina Letícia ha optat per inaugurar la fira d'art contemporani lluint les seves millors gales i ha decidit que tot i la controvertida decisió, més pròpia de temps pretèrits i en blanc i negre, ella avui aniria de vermell llampant, de vermell 'sang', de vermell de bandera 'rojigualda'. Suposem que per contrastar.

Que corren mals temps per la llibertat d'expressió? Cap problema. Em poso el vestit més cridaner que trobi a l'armari, i llestos. Letícia, acompanyada del rei Felip, ha assistit a la inauguració amb un vestit que, per cert, tenia les mànigues tres talles més grans.

EFE

No deixa de ser curiós que hagi decidit aparèixer amb les mans així de retallades després que li hagin tallat el cap a una obra, la de Santiago Sierra, on hi sortien diverses fotos pixelades de presos polítics, Oriol Junqueras al capdavant. Un vestit vermell, metàfora de les ires que ha despertat la polèmica decisió de la fira, però característic d'una bandera que no condemna aquesta decisió. Això sí, nou de trinca. Però no les botes "Francesca" de Magrit que ja va portar el passat desembre en un altre acte. I vermell era també el bolso de ma amb un estampat de serp. Un STOP en tota regla en el moment en que molts consideren que s'estan prohibint les llibertats.

EFE

No. No la busquin que no la trobaran. Entre els quadres que ha mirat atentament la reina no hi figura l'obra ja retirada. El govern espanyol es renta les mans dient, en boca del portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, que "El Gobierno no ha tenido absolutamente nada que ver porque no está presente en Ifema. Respetamos la libertad de expresión porque nos gusta la libertad de expresión”. L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, no ha anat a la inauguració com a mesura de protesta. I IFEMA que ha fet? Es referma en la decisió de retirar l'obra. Per cert, el seu president, Clemente González Soler, és també el fundador del grup Alibérico, el primer grup privat espanyol en el sector de l'alumini. Però la que avui anava alibérica era la reina Letícia, dama no d'alumini, sinó de ferro, del sentiment patriòtic.

 

EFE

Parlant d'obres escapçades, a aquesta sí que li trobaven la gràcia la parella de monarques. És una escultura de bronze de l'austríac Erwin Wurm que porta per nom "He-Pop". Saben com es diu la sèrie a la que forma part l'obra en qüestió?... "Bad Thoughts"... 'Mals pensaments' en anglès. Mals pensaments com els que omplen les galeries d'ARCO aquests darrers dies.