Letícia i Holanda han estat protagonistes al llarg de la setmana per la visita d'estat dels reis d'Espanya. Una cita esquitxada per tota mena d'anècdotes, de problemes i de comparacions. La tornada a casa era molt desitjada per la dona de Felip VI, necessita descans, tractament i espolsar-se el mal rotllo que li arribava en forma de records per l'estada al país membre del Benelux. Una part dolorosa del seu passat ocult viu permanentment en aquesta zona, concretament a Luxemburg. Provoca mal de panxa i tremolor de cames. També remordiments. No parlem de patrimoni ni de comptes en aquesta espècie de paradís fiscal, no. Es tracta d'un Rocasolano, sang de la seva sang: en Francisco, el germà de la seva mare Paloma. 

El tiet de la reina viu al Gran Ducat des de fa dècades: va heretar la llicència de taxi del seu pare, i va marxar fins a Luxemburg per treballar com a conductor del Parlament Europeu. Ho feia de la mà de la qual era el seu gran amor, María Lláser, una funcionària andalusa que també té una feina a la Cambra legislativa de la Unió Europea. Fa anys que es van separar, la cordovesa no suportava el germà de la mare de la reina: "Es una bellísima persona salvo que no ha aprendido ni ha querido nunca hacer nada en casa. Es un mentiroso empedernido y a mí me tenía frita, después de 35 años le dije bye bye", va explicar fa anys en un reportatge espaterrant per a 'Andaluces por Europa' a Canal Sur. Malgrat la separació, considerava Letícia com la seva nebodeta. Un dels motius, la proximitat d'edat amb el seu mateix fill, cosí de la royal: David Rocasolano. L'autèntic malson de la reina, un proscrit.

María Lláser, tia de Letícia a Luxemburg / Canal Sur
David Rocasolano, cosí de Letícia / GTRES

En David, advocat de professió i íntim de l'expresentadora de televisió, va passar-se al 'lado oscuro' amb la publicació del llibre 'Adiós princesa', el relat de la cara B del conte de fades monàrquic. El reguitzell d'escàndols que contenen aquestes pàgines és demolidor. Tant que van suposar la seva mort civil, temps més tard. En David ha estat imprescindible per a cronistes com Jaime Peñafiel, i el seu testimoni ha tornat a la primera plana gràcies a l'huracà Jaime del Burgo. No se sap res d'ell, com tampoc del seu pare Francisco, l'anell de la cadena que viu a Luxemburg. L'home es manté en silenci i sense molestar. Ara bé, no deixa de ser una amenaça per a una Casa Reial en guàrdia permanentment. I un d'aquells records que pessiguen el cor i els budells.

'Adiós princesa', de David Rocasolano

La relació entre tots ells era excel·lent fins que en David va trinxar Letícia: van assistir a aquella mogudíssima boda l'any 2004, sent testimonis de les guerres intestines que començaven a aflorar entre royals i plebeus. Recordava l'extieta de Letícia que la comunió era tal que fins i tot es van posar d'acord entre molts familiars per fer un regal de noces conjunt. Es van gastar l'astronòmica xifra de 7000 € en l'obsequi. Una fortuna. Però el més bèstia de tot és el concepte: una màquina per fer crispetes. Imaginem que sortien cruixents, calentetes i cobertes d'or, per aquest preu sense cap sentit. Ara, 20 anys després, les crispetes són tota una metàfora de l'espectacle que ens esperava amb la vida de l'asturiana, els seus secrets i misèries. Mèxic, Espanya, Nova York, Luxemburg... La llista continua.

Boda de Letícia i Felip / EFE
Felip i Letícia comprant crispetes al cinema / La Sexta

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!