A Sofia ja no li queda absolutament res. L'emèrita continua vivint a Zarzuela, en un pavelló a part, a un quilòmetre de distància del seu fill, aproximadament, però no està sola, viu amb la seva germana Irene de Grècia des de fa quatre dècades. En el regnat de Joan Carles I, Sofia era qui mantenia a la superfície la monarquia, era una de les reines més estimades. Per això, Letizia té una missió molt difícil, superar la mare del seu marit, l'ombra és molt allargada. Com a emèrita encara se la pot veure en algun acte, però la seva presència ja és gairebé inexistent. La mare de Felip VI viu en pau i tranquil·litat, encara que es posa dels nervis quan veu que moltes coses que ella va instaurar s'eliminen, però són altres temps.
"A Letizia, una dona real (editorial Harper Collins), repasso els 50 anys que ha complert Letizia Ortiz, especialment des de 2004, que és quan entra en la Família Reial. Al llibre l'assumpte del menjar es tracta amb detall perquè és una preocupació i ocupació de Letizia. S'ha documentat molt fins al punt d'arribar a sorprendre el mateixíssim i multiestrellat Martín Berasategui. Fins i tot va arribar a canviar el menú de l'escola de les seves filles", assegura Carmen Duerto, periodista experta en Casa Reial i autora del llibre.
Letizia canvia el menú de Zarzuela
Com bé recorda Duerto, "amb prou feines els hem vist en la intimitat familiar, tan sols el famós vídeo on se'ls veu al menjador de casa seva, asseguts els quatre dinant una espècie de sopa de bledes i aquest és precisament un dels aliments que ha introduït als menús de Zarzuela, les verdures".
Segons l'experta a Casa Reial, Letizia no va canviar la seva alimentació quan va començar a formar part de la família reial, sinó que "es va adaptar als menús oficials que servien a les recepcions que, mentre va ser princesa, estaven supervisats per la reina Sofia que tenia el mateix equip de cuiners". Però aquesta funció també se l'ha tret. L'actual reina no vol que l'emèrita supervisi res. Ara s'encarrega Letizia al 100% de l'alimentació.
"Quan Letizia es va instal·lar en la residència en la qual vivia el príncep dins del complex de La Zarzuela i que avui és l'habitatge de la família Borbón-Ortiz, va introduir a poc a poc canvis", assegura Duerto. "Va augmentar el consum d'amanides, verdures i llegums, va reduir la carn i, per exemple, va suprimir el sucre. A la dieta es van sumar els anomenats superaliments, la chía, la sèmola o la quinoa. Els productes de cultiu ecològic són prioritaris i els de proximitat també. Al recinte compten amb una horta de la qual se subministra a la cuina amb productes de temporada", sentència Duerto. S'ha notat considerablement la presència de la reina en cuines. No té a veure res amb el menú de Sofia.