Abans de casar-se amb la reina Letícia, el llavors príncep Felip va mantenir diversos romanços que no van arribar a bon terme, Gigi Howard, Eva Sannum i fins a l'actriu de Hollywood Gwyneth Paltrow, en van anar unes de les conquestes de l'actual rei d'Espanya. Finalment, va ser Letícia Ortiz Rocasolano qui es va convertir en l'elegida i finalment va ascendir al tron com a reina consort d'Espanya. Tanmateix, per al periodista i escriptor Isidre Cunill, autor del polèmic llibre, 'Letícia Ortiz, una republicana en la cort del rei Joan Carles I,' la dona que li va robar el cor al fill de Joan Carles I no era simplement una periodista de TVE, sinó que també era una "plebea, divorciada, amb un passat més que tèrbol i, el més impactant per a la Monarquia, activa militant republicana d'esquerres. Tota una joia per a la Corona".
Ara bé, des del moment en què Letícia es va unir a la Família Reial, l'experiodista s'ha esforçat per enterrar el seu passat polític. Els Serveis d'Informació de l'Estat van dur a terme investigacions confidencials sobre el seu passat, i molts rumors sobre aquella etapa de la seva vida semblen provenir de filtracions d'aquests informes. Fins i tot les persones que la van conèixer en la seva joventut, com companyes d'escola, han mantingut un sorprenent silenci, juramentades per guardar una espècie de "secret d'Estat" sobre l'esposa de Felip VI.
La foto més cara i desapareguda
De fet, una de les proves més controvertides que Letícia intenta ocultar és una foto en la qual suposadament apareix embolicada a la bandera tricolor (de la II República) durant una manifestació. Aquesta imatge, que ha estat esmentada per diverses fonts, ha desaparegut dels arxius fotogràfics de diverses agències. Això sí, aquesta foto no va desaparèixer per art de màgia. Segons algunes fonts, des de la Zarzuela s'haurien desemborsat abundants sumes de diners per eliminar qualsevol rastre d'aquesta imatge i que no torni a veure la llum pública. Si bé no es va poder verificar públicament l'autenticitat d'aquesta suposada foto, la seva mera existència ha generat inquietud en els cercles monàrquics.
Simpaties polítiques i contactes polèmics
Letícia, durant els seus anys de facultat, va treballar en mitjans de comunicació i es va vincular amb el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) i la Unió General de Treballadors (UGT). A més, s'ha suggerit que va mantenir certa simpatia per l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional i pel Subcomandant Marcs. Els informes també assenyalen que va tenir contactes amb grups antisistema, la qual cosa ha generat preocupació entorn de la seva neutralitat política com a membre de la Família Reial.
Si bé es defensa la llibertat política de les persones, el fet que una militant partisana s'hagi convertit en membre de la Família Reial planteja un dilema important. La monarquia ha de mantenir una neutralitat política per evitar favoritismes i tensions. En el cas de l'esposa del rei Felip VI, aquesta neutralitat es veu qüestionada a causa del seu passat polític. Ara, la desaparició de fotos i el silenci de persones properes han alimentat les especulacions sobre el seu controvertit passat. I encara que Letícia ha demostrat ser una reina compromesa amb el seu paper, la seva història continua sent un tema delicat per a la Corona.