Aquest 28 de maig Espanya va a les urnes, algunes Comunitats Autònomes per partida doble. En totes les eleccions, els mitjans de comunicació es personen als col·legis electorals on voten els principals candidats a l'alcaldia o a la presidència. En algunes ocasions s'ha vist exercir el vot a rostres tan importants al país com les infantes Elena i Cristina, també en referèndums. Mai no s'ha prohibit als Borbons exercir el seu dret al vot, però mai no ho han fet quan es tracta d'eleccions partidistes. Encara que tenen tot el dret, com qualsevol ciutadà corrent, és la tònica habitual entre les monarquies parlamentàries europees, amb lleugeres diferències. Els reis moderns no voten i està comunament acceptat que així sigui.
Per norma general, els reis solen votar en els referèndums. Per exemple, els emèrits van votar fins i tot en quatre ocasions: en el referèndum sobre el Projecte de Llei per a la Reforma Política (1976); en el referèndum sobre la Constitució espanyola de 1978; en el referèndum per votar la permanència d'Espanya en l'OTAN (1986) i en 2005, quan van participar en el referèndum sobre el Tractat per a la Constitució europea. En aquesta última ocasió també van votar els llavors prínceps Felip i Letizia.
Els reis prefereixen no pronunciar-se
Als emèrits i als reis els toca exercir el seu dret al vot a El Pardo. Com no és una cosa comuna en ells, en alguna ocasió a Juan Carlos se l'ha oblidat el DNI. Sofia es va deixar la papereta preparada per ficar a l'urna i es va haver d'improvisar davant de les càmeres. Una dada curiosa, tres de les quatre vegades que l'emèrita ha exercit el vot va lluir una peça vermella.
Els Reis no volen pronunciar-se al respecte d'un partit o un altre, són totalment neutrals. No obstant això, estan molt pendents dels resultats en la nit electoral. És molt important per a ells conèixer el futur del país.
Des que es va instaurar la democràcia parlamentària, la Casa Reial s'absté de les convocatòries electorals. "El rei senyor Juan Carlos no va acudir ahir a les urnes per votar en les eleccions municipals. Tampoc no ho va fer la reina senyora Sofia. Les raons són les mateixes: [...] ja que es presenten candidatures amb opcions polítiques concretes, el cap d'Estat no ha estimat oportú emetre el seu vot perquè quedi clara la seva actitud de romandre al marge i ser el rei de tots els espanyols", resava un escrit de 'L'Herald'.
Letizia i Felipe segueixen amb la tònica dels emèrits. Encara que puguin tenir les seves preferències és una cosa que es queda en l'àmbit privat, no es pronuncien a favor de ningú. Regnen per a tothom.