Letizia Ortiz Rocasolano. Letícia. La Reina Letícia. La dona del rei Felip. L'enemiga íntima de la reina emèrita. La mare de qui diuen, serà la futura reina d'Espanya, la princesa Elionor. La compiyogui de Javier López Madrid. La persona que pot fer trontollar la democràcia, segons Jaime Peñafiel... A Letícia se la coneix per molts noms. Però ara, un llibre que a partir d'aquest dijous posarà potes enlaire Zarzuela, ha revelat unes altres maneres de referir-se a la monarca per part d'aquells que l'han conegut o la tracten. I algunes són tremendament insultants.
Demà arriba a les llibreries un llibre sobre la reina que promet grans dosis d'indignació en els Borbons, com ja està passant fa dies. Letizia. La reina impaciente, de l'escriptor argentí Leonardo Faccio. Una biografia no autoritzada que sacsejarà els passadissos de palau. Per exemple, amb descripcions com les que feia una ex companya seva de l'agència EFE: "Nosotras éramos muy masculinas. Queríamos libertad. Letizia decía: ‘Nunca en mi vida voy a tener hijos” o amb valoracions que fan sobre ella diferents ex amb els que es va relacionar sentimentalment abans de Felip.
Possiblement, algun exemplar ja corri com la pólvora per Zarzuela. La resta, haurem d'esperar a llegir el llibre a partir d'aquest 20 de febrer. Però per anar fent boca, la revista Vanity Fair publica en primícia un extracte de Letizia. La reina impaciente. I Déu n'hi do el que ja s'hi pot trobar. Els fragments publicats aporten diferents maneres de referir-se a la reina Letícia per part del seu entorn. També hem sabut amb quin nom signava ella mateixa quan treballava com a periodista pel diari Siglo XXI de Mèxic: "Ella firmaba como 'Ada' en el suplemento de ocio 'Tentaciones'". Potser fent referència a la protagonista del clàssic de Nabokov, Ada o el ardor, ella, que és una lectora empedreïda.
Menys poètic era com la coneixien alguns companys de TVE: "La futura reina, a la que sus compañeros en la televisión pública de España llamarían 'La Ficticia'". L'autor escriu que tradicionalment, la majoria de reines, sobretot quan no venen del món de sang blava, "parecen caricaturas en los libros de historia. Sus apelativos más recordados no ponderan una habilidad política o capacidad intelectual. Elogian a soberanas que complacieron al rey". Recorda Faccio com es referien a algunes reines predecessores a Letícia i desemboca en un sucós fragment sobre els sobrenoms amb que a Zarzuela bategen a la família reial: "Al rey Juan Carlos I lo siguen llamando 'el Patrón'. Los amigos de Felipe VI, a quien han llamado 'el Sereno', no toleran que él se haya casado con una plebeya y, a sus espaldas, llaman 'Chacha' a la reina Letizia. Un mote degradante que reciben las empleadas del servicio doméstico".
...Vaya vayita amb els amics de Felip. Chacha. Un mot deplorable, d'ús lamentablement freqüent en segons quines elits. Caldria veure si el marit de Letícia els hi riu les gràcies als seus compis quan parlen així d'ella o si ho fan a la seva esquena. Per compensar, potser, "en la Casa Real, donde los apelativos de las reinas han sido despectivos, es una novedad que a la reina Letizia la llamen 'Jefa'. Aunque antes de casarse con Felipe de Borbón, Letizia Ortiz ya se comportaba como tal". Veurem si la 'jefa' munta en còlera i pren mesures contra el llibre. O contra els amics de Felip.