El finançament de les cases reials europees és un tema que ha suscitat interès i debat. El cost de les monarquies a Europa és finançat en gran part pels contribuents, amb partides pressupostàries públiques que recolzen les seves funcions constitucionals. Tanmateix, el que roman en la penombra són les seves fortunes privades i el seu ús discrecional d'aquestes riqueses.

En el cas dels Països Baixos, un país relativament petit, els reis Guillem Alexandre i Màxima d'Holanda reben un finançament significatiu que inclou luxes com una carrossa d'or i 58 milions d'euros a l'any. Els Orange-Nassau, la Família Reial dels Països Baixos, també gaudeixen d'exempcions fiscals, malgrat les creixents demandes públiques perquè contribueixin. El 2022, els reis van decidir guardar la seva carrossa d'or a causa de la seva polèmica decoració colonial que representa esclaus. A més, un estudi històric va revelar aquest any que gran part de la fortuna dels Orange-Nassau es va construir a través de l'esclavitud.

Tanmateix, mentre Guillem Alexandre dels Països Baixos va néixer en un bressol d'or, la història de la seva esposa, Màxima, és completament diferent. Nascuda a l'Argentina, el seu llinatge es va veure marcat per la controvèrsia a causa de la participació del seu pare, Jorge Zorreguieta, com a secretari d'Agricultura i Ramaderia durant l'última dictadura argentina. Aquesta ombra del passat la va obligar a buscar nous horitzons lluny de la seva terra natal.

De Buenos Aires a Nova York: el somni americà de Màxima

No obstant això, abans d'abandonar l'Argentina i de completar els seus estudis universitaris, Màxima es va submergir en el món laboral. La seva primera ocupació va ser en Mercat Obert SA el 1989 i el 1990. Després, entre 1992 i 1995, va treballar per a Boston Securities SA a Buenos Aires, en el departament de vendes. A més, durant aquell període, l'actual reina dels Països Baixos també va realitzar investigacions sobre programari per a mercats financers. Paral·lelament, va començar a ensenyar anglès nens i adults, a més de brindar classes de matemàtiques a estudiants de secundària i universitaris. Tanmateix, el 1995, a l'edat de 24 anys, va fer un salt audaç en mudar-se a Nova York a la recerca d'oportunitats, seguint el camí de molts joves de la seva generació.

Màxima d'Holanda: de jove ambiciosa a "nou-rica"

Els autors Paula Galloni i Rodolfo Vera Calderón, que han investigat la vida de Màxima, descriuen la seva valenta travessia des de l'Argentina fins a la seva arribada a Nova York com una jove ambiciosa a la recerca d'èxit. Malgrat els desafiaments inicials, Màxima es va inserir en la vida cosmopolita dels Estats Units, va fer amics i va viure com qualsevol d'uns vint anys, lluitant per progressar en la vida.

Ambdós autors estan d'acord en què va ser un desafiament ardu reconstruir l'entorn de Màxima en aquell moment: amb qui es relacionava, a quines oportunitats s'aferrava i revelar l'altra cara de la versió oficial del conte de fades. En aquest sentit, Vora Calderón afirma que la reina no va aconseguir assolir ràpidament "el somni americà", ja que li va portar temps trobar la feina ideal, i mentrestant, es va veure obligada a canviar de lloc en lloc per no renunciar a les oportunitats que tant anhelava. Ara, Máxima Zorreguieta és coneguda com la "nou-rica" de la reialesa europea, una plebea que, per un cop de sort, va coincidir a Sevilla amb l'hereu al tron dels Països Baixos, que la convertiria en una reina milionària.