No és que sigui precisament cap secret que no són precisament pocs, sobretot els defensors més grans de Joan Carles I a Espanya, els que asseguren que la figura de l'avui emèrit va ser clau perquè el nostre país deixés enrere la dictadura de Francisco Franco i abracés la democràcia, sent especialment rellevant el paper de l'emèrit durant el Cop d'Estat de 1981.

Tanmateix, tampoc no són pocs els que asseguren que, per molt que Joan Carles I hagi defensat durant molt temps la democràcia, va estar diversos anys sent el tutelat de Franco conscient que era ell l'elegit pel dictador per continuar al capdavant del país una vegada arribada la seva mort.

Franco Carmen Polo Juan Carlos

Una època, els últims anys de Franco, en què Joan Carles I no comptava precisament amb la fortuna amb què compta avui dia. "Diners, el que es diu diners, en la vida de Don Joan Carles mai no n'hi ha hagut fins a 1973. De què vivien? De l'assignació de l'Estat com a Príncep hereu de Franco i dels diners del dot que la Senyora Sofia va rebre del Govern grec quan es va casar", va apuntar fa ja un temps Jaime Peñafiel sobre això.

Les comissions pel petroli, l'inici de la fortuna de l'emèrit

Però tot va canviar el 1973 tal com apunta Peñafiel: "El 1973 es produeix la gran crisi del petroli. Franco, coneixedor de les bones relacions que el Príncep Joan Carles té amb les monarquies del Golf, li demana que fes gestions davant del rei Faisal bin Abdulaziz i el sobirà saudita li va prometre que a Espanya no li faltaria mai petroli. En agraïment, Franco va autoritzar el Senyor Juan Carlos a rebre una comissió d'uns cèntims per cada barril de cru procedent de l'Aràbia Saudita. Era la primera vegada que cobrava una comissió".

Un tracte que va convertir en milionari a Joan Carles I i que, per molt que fos orquestrat en el seu moment pels ministres de l'última etapa de la dictadura, va tenir continuïtat en el temps, fins a 1996, com apunta el cronista real: "Aquest acord, o prebenda, ho van respectar Adolfo Suárez i Felipe González", va apuntar Peñafiel.

Tenint en compte que sembla ser que la fortuna estimada actual de l'emèrit és d'uns 2.000 milions d'euros, és evident que aquest primer tracte va ser un dels molts que va aconseguir Joan Carles I durant molts anys al capdavant de la monarquia espanyola.