La corona britànica ha passat temps difícils, drames familiars i confessions inoportunes que van deixar en mals termes als membres de la reialesa. Un dels personatges més polèmics és el príncep Andreu i les seves activitats empresarials, que han provocat una crisi de credibilitat sobre el seu germà, Carles III. La situació es complica encara més amb la revelació que el germà del rei va estar involucrat en negociacions amb un presumpte espia, la qual cosa ha encès alarmes sobre la seguretat nacional i la integritat de la monarquia.

El príncep Andreu, que ha enfrontat controvèrsies en el passat, continua intentant distanciar-se de la seva imatge negativa. Tanmateix, els seus recents moviments en l'àmbit empresarial revifen vells dubtes. Segons recullen els mitjans britànics, va buscar oportunitats de negoci que, encara que legítimes en aparença, susciten interrogants sobre la seva ètica i el seu judici. La connexió amb un individu relacionat amb l'espionatge xinès en porta molts a qüestionar si aquestes activitats podrien comprometre la posició de Carles III en un moment en què ha de romandre reforçat i avançar cap al futur de la monarquia.

El cert és que la informació prové d'una declaració jurada que va fer Dominic Hampshire, conegut per haver estat l'assessor d'Andreu de York. Després de sortir a la llum certes informacions, el palau de Buckingham es va pronunciar a fi de negar que el monarca tingui alguna responsabilitat en aquest cas. Però, contra tot pronòstic, hi ha proves que podrien apuntar una implicació del rei.

Carles III podria estar al corrent dels negocis del príncep Andreu

Yang Tengbo és l'empresari que va recolzar el "Fons Euràsia", un model d'inversió en què estava implicat el Duc de York i que tenia per objectiu establir relacions comercials amb la Xina. Un altre aspecte alarmant és que, d'acord amb Hampshire, va ajudar a enviar informes al president del seu país, Xi Jinping, anomenant consecutivament l'esmentat fons. Actualment, té prohibida l'entrada el Regne Unit, ja que es creu que podria haver-se apropat al príncep amb intencions de filtrar dades als serveis d'intel·ligència del seu país. L'exassessor assegura que els aristòcrates britànics es van reunir en dues ocasions per contemplar aquests temes d'inversió.

Malgrat les declaracions dels portaveus de Buckingham, el pare del príncep Guillem, a vista dels mitjans, sembla haver estat al corrent dels detalls d'aquestes negociacions. La reputació de la Casa Reial britànica ha estat posada a prova en els últims anys, i qualsevol associació amb activitats irregulars poden tenir repercussions significatives. La percepció pública és fonamental per a la seva continuïtat, i la implicació d'Andreu en negocis potencialment problemàtics podria erosionar la confiança que la gent té en el rei.

Vulguin evitar-ho o no, la situació planteja incògnites sobre la gestió de la família reial i la seva capacitat per manejar crisis internes. La falta de transparència en les activitats del príncep Andreu, al seu torn, podria interpretar-se com un signe de desorganització o falta de control, la qual cosa afecta la imatge de Carles III com a líder. En un món on la informació es difon ràpidament, qualsevol error pot tenir conseqüències duradores.