23 de febrer de 1981. Tal dia com avui de fa quaranta anys, Tejero i la seva troupe irrompien al Congrés i deixava anar allò de ""¡Quieto todo el mundo! ¡Al suelo! ¡Se sienten, coño!". Un dia que a Zarzuela anaven a "commemorar"​abans que algú hagi decidit rectificar un esperpèntic tuit de Casa Reial.

Joan Carles, el 23-F (TVE)

Molt s'ha parlat sobre aquell cop d'estat, sobre si els Borbons estaven al càrrec del que anava a passar i sobre si els va beneficiar. Aquest dimarts, després de 40 anys, els grups d’ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu i el BNG plantaran el rei Felip VI en l’acte que li ha muntat el Congrés dels Diputats. El relat oficial de la Transició espanyola fa tuf d'invent, i si a això li sumem la figura del rei Joan Carles I, que avui serà blanquejada malgrat trobar-se fugit als Emirats Àrabs, imaginin la seva indignació: “avui fa 40 anys, després dels esdeveniments del 23-F, una operació d’Estat va reforçar i va blindar els pilars i valors del règim establert en la mal anomenada transició democràtica espanyola, amb la figura del Rei i l’Exèrcit com els seus majors garants”. 

Felip i Pedro Sánchez, aquest 23-F (Efe)

Sabem què feia aquell dia el rei Joan Carles. Sabem què feia l'aleshores príncep Felip. Però, què feia aquell dia l'avui reina Letícia? Gràcies al seu pare, Jesús Ortiz, s'ha revelat. En un fil a les xarxes, el pare de l'asturiana ha recordat les seves sensacions quan va veure què estava passant a l'hemicicle aquell 23 de febrer. Aquell dia, Ortiz tenia 31 anys. Eren les 18.30 de la tarda quan "llegaba a Oviedo desde Trubia, de hacer alguna entrevista, conduciendo la unidad móvil de RCE y escuchando las votaciones del Congreso". El seu cap, ple d'"imágenes de los relatos contados por mis padres y abuelos de las represiones de unos y otros del 34 en adelante". Però en qui va pensar, immediatament, va ser en les seves tres filles.

Felip, Letícia, Ana Togores, dona de Jesús Ortiz i Jesús ortiz (GTRES)

Aleshores Letícia tenia 8 anys i encara ni s'imaginava que algun dia seria la reina. O sí. Ella i les seves dues germanes, Telma i Érika... on eren? "De repente, algo explota en mi cabeza y lo relaciona: mis tres hijas estaban en clase de ballet con su madre en el estudio de Marisa Fanjul, local que estaba justo encima de la sede de CC. OO. '¡Jo...! Como a algún descerebrado le dé por liarla…", va pensar per a ell mateix el pare de la reina. El Congrés potes enlaire i una joveníssima Letícia vestida amb mallot i tutú. "Pocos sabían que en el piso de encima del sindicato había una escuela de ballet llena de niños, profesores y padres a esas horas. Subí, dije a mi familia que nos marchábamos de ahí a toda prisa y sin preguntar, y advertí a la directora de la escuela de mis temores".

Ortiz, periodista, va voler cobrir els fets, tot i que des del mitjà on treballava li van demanar silenci: "Mi jefe me dijo que tenía órdenes muy claras de no hacer nada, que él estaba en los estudios, en la Calle Asturias, y que estuviera pendiente del teléfono por si acaso. Cabreo: yo quería hacer algo... ¡ya! No fue posible esa noche porque sólo se emitió programación nacional. Solo pudimos contar cosas de local a la mañana siguiente. Y, bueno: lo demás es historia que se puede leer, con mayor o menor grado de veracidad y objetividad, en algunos libros"... Veracidad y objetividad... Qui li anava a dir que anys després, la seva filla quedaria imbuïda de la poca veracidad y objetividad dels Borbons.