Malgrat els problemes judicials que han afectat Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina a causa del cas Nóos, els Urdangarin sempre han comptat amb el suport econòmic necessari. Aquesta protecció ha estat proporcionada pel rei emèrit Joan Carles, que ha assumit la responsabilitat de finançar totes les despeses dels seus nets. Ha cobert els costos de l'educació dels quatre fills de Cristina i dels dos fills d'Elena, incloent els seus estudis, viatges i altres tipus de formació com l'aprenentatge d'idiomes i l'obtenció del carnet de conduir. Ara que tots han assolit la majoria d'edat i porten una vida independent dels seus pares, Juan Carlos i la seva filla Cristina els han utilitzat per començar a blanquejar part de la seva fortuna, que ascendeix a dos mil milions d'euros. Aquesta herència serà rebuda per les dues filles de l'exmonarca quan ell mori, ja que Felipe va renunciar a ella després dels seus propis problemes judicials.
Aquest és un dels principals motius pels quals Juan Carlos no resideix a Espanya de manera indefinida i només realitza visites esporàdiques i ràpides. Als seus 86 anys, desitjaria abandonar Abu Dhabi i tornar a viure a prop de la seva llar|casa, però si passa més de 186 dies a Espanya, hauria de declarar la seva immensa fortuna davant de les autoritats fiscals espanyoles, la qual cosa no desitja fer. La Hisenda Pública espanyola podria reclamar una part significativa dels seus diners, mentre que el règim fiscal dels Emirats Àrabs Units és molt més favorable per a les grans fortunes.
En les últimes setmanes, Jaime del Burgo ha acaparat l'atenció mediàtica a causa de les seves declaracions sobre la reina Letícia, al·legant una suposada infidelitat cap a Felipe, la qual cosa ha fet malbé la imatge tant de la parella real com de la corona en general. Tanmateix, les seves crítiques no s'han limitat a Letizia; altres membres de la família reial, inclòs Juan Carlos, també han estat blanc de les seves declaracions.
Juan Carlos ha pagat tot als seus nets, menys a Leonor i Sofia
"En termes de transparència, Juan Carlos hauria de tornar i establir la seva residència a Espanya per no ocultar els espanyols ni la Hisenda Pública la multimilionària fortuna que deixarà en herència, si és que no l'ha transferit ja mitjançant donacions. No va ser Felipe qui va exiliar el rei emèrit; Juan Carlos va fugir amb la complicitat de la Família Reial i del Govern. Altres membres de la dinastia tenen la seva residència fiscal fora d'Espanya, en països que no estan subjectes a tributació per herència o successió. El que s'intenta ocultar és greu: quant n'ha guanyat la dinastia des que Franco els va elegir com a successors a la direcció de l'Estat? Quan i com? Qui ha rebut o rebrà què? En una societat on els salaris són baixos, les xifres marejarien la majoria. Teniu l'obligació de ser exemplars, ja que no tots som iguals davant de la llei ni naixem amb les mateixes oportunitats. Mentre ens xiulaven les bales, vosaltres us enriquíeu. Ara, els qui ens disparaven, governen. 'No vaig poder fer res per evitar-ho'. Vagi si es podia, i amb la Constitució a la mà. No es pot un atrinxerar en els privilegis que li atorga la Constitució i prendre jurament al Govern que intenta destruir-la", va declarar Jaime del Burgo.
L'advocat opina que Juan Carlos està ocultant la seva gran fortuna per evitar perdre diners i el culpa per no col·laborar amb Espanya, sent ell mateix espanyol. Segons les seves declaracions, tots els fills de la infanta Cristina, excepte Pablo, haurien rebut diners. Elena hauria seguit la mateixa estratègia amb Froilán. Del Burg emfatitza que ningú no està fora del seu país per casualitat.