EN Blau té un rellotge activat pel compte enrere de la coronació de Carles III d'Anglaterra i Cami·la Parker-Bowles. Falten 51 dies per al 6 de maig, el dia D al Regne Unit. Serà festa nacional i, i tot i ser dissabte, no fallarem a la cita. Informarem de tot el que passi a l'Abadia de Westminster, igual que el que estem fent aquests dies, Royal Friday (avui) inclòs. Després de revelar molts detalls de l'esdeveniment en els últims dies (l'oli que ungirà el rei, la llista VIP de convidats, els cantants...), avui us expliquem una anècdota sobre la cadira en la qual s'asseurà Carles III per rebre la seva corona. No és una cadira qualsevulla...
Susan Jenkins, experta en la Casa Reial britànica, ho revela tot sobre la cadira reial, la qual està ja avui dia situada a la Capella de l'Abadia de Westminster. De set-cents anys d'història, aquesta va ser utilitzada per primera vegada pel rei Eduard II, que va regnar entre els anys 1307 i 1327. Des d'aleshores, la tradició s'ha mantingut i ho continuarà fent amb Carles i Camil·la. El monarca s'asseurà en aquesta pomposa cadira feta amb roure bàltic i de dos metres d'altura, la qual està, fins i tot i els atacs soferts per antimonàrquics i vandàlics, recoberta de trossos d'or i vidre de colors. De fet, si es mira molt de prop, es poden arribar a apreciar detalls com dibuixos d'ocells estampats.
Un detall medieval
El més fort de tot no és la solemnitat de la cadira per si mateixa, sinó què hi ha sota d'ella quan hi ha una coronació a Anglaterra, una cosa que, per cert, no succeeix des del 2 de juny del 1953. Sota d'aquesta cadira es col·loca 'La Pedra del Destí', una pedra de 152 quilos de pes que viu al castell d'Edimburg, un dels més grans d'Escòcia. No obstant això, aquesta pedra serà custodiada per a l'ocasió i His Majesty The King Charles s'asseurà per sobre d'ella. Encaixa perfectament en l'estructura de la cadira perquè Eduard I, que va ordenar la seva fabricació, la va manar construir així, a fi que cabés sense cap problema:
Utilitzada només en les coronacions més especials
Coronacions al món n'hi ha moltes, però amb aquesta cadira de 700 anys d'història, molt poques. El primer que la va ostentar va ser Eduard d'Escòcia al segle XIV, però aquesta cadira ha passat també per altres menesters que les coronacions escoceses. L'any 1399, a la coronació d'Enric IV, per exemple, sí es va utilitzar, igual que en els Jubileus d'Or de la Reina Victòria el 1887 o en la proclamació d'Oliver Cromwell com a Lord Protector el 1653. A més, per descomptat, en gairebé totes les coronacions reials a Anglaterra la cadira també ha tingut el seu ús. Des de la seva creació, a England hi ha hagut 38 coronacions sense comptar les 15 coronacions separades de les reines consort. Aquesta serà doble: rei i reina del país es posaran la corona de manera oficial a la prestigiosa i solemne cadira i amb la 'Pedra del Destí' sota, protegint i donant empara a Ses Majestats.