Han passat pocs dies des que es va celebrar el Dia de l'Orgull LGTBIQ+ i és un bon moment per recordar un dels episodis conflictius de la monarquia d'Espanya amb aquest col·lectiu. El va protagonitzar la reina emèrita Sofia, que va mostrar cert menyspreu pels qui no tenen una orientació sexual tradicional. Tanmateix, tal com recorda Pilar Eyre en una de les seves articles, sorprèn tenint en compte que el seu pare, Pablo de Grecia, era gai.

La periodista especialitzada a la casa reial recorda quan el 2008 es va publicar el llibre biogràfic 'La reina muy de cerca', escrit per Pilar Urbano, en el qual donava la seva particular opinió sobre el col·lectiu. Va ser poc després que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero aprovés el matrimoni entre homosexuals.

La reina Sofia provoca un incendi entre la comunitat gai i la casa reial

"Puc comprendre que hi hagi persones amb una altra tendència sexual, però què se sentin orgullosos d'això? Què es pugin a una carrossa i facin manifestacions?", començava. "Si tots els que no som gais sortíssim al carrer col·lapsaríem el trànsit...". "Si 'aquestes' persones volen viure juntes, vestir-se de nuvis i casar-se, poden estar en el seu dret o no, segons les lleis del seu país, però que no en diguin matrimoni, perquè no ho és. Hi ha moltíssims noms possibles, contracte social, contracte d'unió, però matrimoni, no".

regna Sofia seriosa GTRES
regna Sofia seriosa GTRES

La casa reial va sortir al pas d'aquelles declaracions que van generar un incendi. I van assenyalar l'autora d'haver manipulat les paraules de la mare del rei Felip VI. "Per Déu, si la reina no sap ni tan sols aquestes paraules en espanyol... Això va ser la Urbano que, quan ja recollia papers, li va deixar anar aquesta tirallonga i l'altra, per treure-se-la de sobre, li va dir que sí a tot sense entendre res", li van dir a Eyre. Mentre que la casa reial va emetre un comunicat que deia que "la reina lamenta la publicació d'aquest llibre, que no reflecteix el profund respecte que li ofereixen totes les persones... lamenta la inexactitud de les paraules que li atribueixen... Pilar Urbano posa a la seva boca presumptes informacions que no es van produir".

Urbano es va sentir molt ofesa, tal com va reconèixer en un programa de Risto Mejide. "Han volgut matar el missatger", deia l'escriptora.

Asseguren que Pablo de Grècia era homosexual

Però com diu Pilar Eyre, "resulta paradoxal que la reina Sofia tingués aquesta opinió tan negativa sobre l'homosexualitat quan el seu mateix pare va ser assenyalat com a gai per un escriptor tan eminent com Truman Capote". Tal com recull Pilar, Capote va escriure sobre una relació de Pablo de Grècia amb un altre home al llibre 'Plegarias atendidas'. "Pablo de Grècia va viure uns anys exiliat a Londres, en una situació tan precària que va haver de treballar de mecànic en una fàbrica de motors d'aviació a Coventry. Alhora freqüentava el cercle intel·lectual i bohemi de Bloomsbury. I va ser allà on va conèixer al gigoló Denham Fouts, conegut com 'Dennis, l'home més guapo del món', gran amic de Capote, a qui va explicar la seva història d'amor amb el príncep grec", resumeix Eyre. "Pablo i Dennis es van estimar bojament durant uns mesos, van recórrer Europa junts i van voler immortalitzar la seva passió fent-se un tatuatge de color blau al pit, sobre el cor. L'estreta unió es va trencar quan Pablo va conèixer a Federica de Hannover i va decidir casar-se amb ella", afegeix.

A més, Denham Fouts podria no haver estat l'únic home en la vida de Pablo. "Juan Balansó em va explicar que estava escrivint sobre l'homosexualitat de Pablo de Grècia. I que tenia cartes manuscrites de companys de la fàbrica de Coventry on el príncep, que era alt i guapetón, havia trencat molts cors," revela Eyre.