Quin lector d'EN Blau no sap la data de la coronació de Sa Majestat El Rei Carles III d'Anglaterra i Sa Majestat La Reina Camil·la Parker-Bowles? Ho hem repetit fins a la sacietat, però ho tornem a fer: el 6 de maig. Caurà en dissabte i 'la Firma' ja ha anunciat que donarà tres dies de festa nacional. Dissabte, diumenge i dilluns seran dies de lliure disposició a tot el Regne Unit, país que viurà una coronació 70 anys després, quelcom que no ocorria des del mes de juny de 1953, quan Elisabet II es va proclamar com a Reina. Ara, el pare de Guillem i Enric protagonitzarà un acte que cada vegada té més complicat. L'última notícia publicada als mitjans anglesos posa la cerimònia potes enlaire. És una dada demolidora.
Una dada demolidora que deixa a l'acte que se celebrarà a l'Abadia de Westminster com quelcom que no compta amb el suport popular de tots els ciutadans del país. Anglaterra és un país monàrquic -gairebé tant com Dinamarca-, però des de la mort d'Elisabet II, el suport a la corona ha caigut en picat. Tant ha caigut que la majoria dels britànics no estan d'acord amb que aquesta coronació sigui sufragada per l'estat. I és que la pomposa celebració per coronar SSMM costarà desenes de milions de lliures a UK. Molta pasta que el 51% dels ciutadans no estan disposats a assumir.
Aquesta és una notícia publicada per YouGov, que ha realitzat un ampli sondeig entre la població anglesa. Només el 31% dels anglesos recolzen que aquest solemne acte estigui pagat per tots els habitants del país, mentre que el 18% no tenia ni punyetera idea que fos el Govern de la nació el que pagués tota l'abundant despesa de la cerimònia de coronació.
El Regne Unit, institucionalment, fa temps que no passa per un bon moment. L'arribada de Boris Johnson al poder va acabar en calvari, per la qual cosa el llavors Primer Ministre del país va haver de dimitir. Després de l'arribada de Liz Truss la cosa no va millorar, convertint-se aquesta en la primera dona presidenta de la història de United Kingdom i també en la més efímera. Ara està al comandament Rishi Sunak, però el Regne Unit continua sense millorar. Han tingut quatre primers ministres en quatre anys: és a dir, des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa el 2018, el president del Govern d'Espanya podria haver-se reunit amb fins a quatre Primers Ministres anglesos. Una cosa surrealista que, sumat a la inflació creixent, a l'alt cost de vida diari i a les abundants vagues, fa que la coronació de Carles i Camil·la no sigui tan ben vista com ho podria ser antany.
Pluja de milions d'euros
La coronació d'Elisabet II va costar un dineral sideral, similar a la del seu antecessor, Jordi IV d'Anglaterra. Ambdós coronats per l'arquebisbe de Canterbury, sumant les dues cerimònies de coronació la xifra traduïda en milions d'euros es dispara fins als 51 milions. Una burrada. Carles III anirà per allà més o menys: rarament baixarà dels 20 milions d'euros, ja que utilitzarà moltes coses pijes. Des de la luxosa corona al fastuós tron, passant per l'ampli equip de seguretat de 6.000 policies o l'oli de coronació tan especial amb què se'l senyarà.