Aquest diumenge Letícia està de mal humor, la seva agenda de la setmana que ve només té un acte oficial però és de pes: una visita d'Estat a Holanda. Són els actes més solemnes dels reis, rebuts amb tots els honors. Fora d'Espanya es contempla la monarquia espanyola amb més condescendència. No veuen la trampa que s'amaga rere les diademes, els vestits i les princeses rosses d'ulls blaus. D'entre tots els viatges oficials dels reis, els més especials són a monarquies europees. A la Unió Europea només queden reis als països nòrdics. Felip i Letícia es troben en el seu club privat i selecte entre iguals. Però aquesta setmana Letícia visita el pitjor lloc perquè la reina consort allà és la seva màxima antagonista: Màxima d'Holanda. La dona de Guillem, argentina de naixement, plebea i filla d'un polític de la dictadura, ha aconseguit superar tots els dubtes que va despertar el seu matrimoni. És la reina perfecta, sempre somrient, desimbolta, propera, no ha protagonitzat cap escàndol de banyes i dona la imatge d'una reina que disfruta de la seva feina, conscient de ser una privilegiada. Exactament el contrari que Letícia.

maxima leticia
Màxima, una geganta al costat de Letícia, GTRES

Les dues reines es tornaran a trobar a Amsterdam tres dies seguits, de dimarts a dijous, i les comparacions tornaran a turmentar Letícia, que ja ve amb les ales carregades de plom pel cas Del Burgo. Caldrà afegir un detall que a Espanya no és menor,  a sobre en ple mes d'abril. A Letícia també li porta mals records l'abril perquè cada any Andalusia en particular i els monàrquics en general li retreuen que en 20 anys Letícia  mai hagi ni visitat la Feria de Abril de Sevilla ni s'hagi vestit mai de flamenca. Màxima d'Holanda sí que ho ha fet. Aquesta foto persegueix Letícia com un fantasma:

DL u432221 017
Els reis d'Holanda i les seves filles a la Feria de Abril, GTRES

Tota la Família Reial holandesa vestida de flamenques a Sevilla, amb Guillem de vestit clar per deixar tot el protagonisme a la reina i les tres filles. Andalusia va imaginar una postal similar amb Letícia, Elionor i Sofia vestides de flamenques visitant les casetas de la Feria però enguany ha tornat a patir la decepció: Letícia no ho vol. És tan greu l'ofensa pels monàrquics, ho veuen un gest tan antiespanyol, que el programa Socialité de Telecinco ha hagut de recórrer a les seves fonts a Casa Reial per conèixer el motiu oficial de la negativa de Letícia a vestir-se d'andalusa. I la raó sona a excusa.

DL u460719 022
Letícia en una visita oficial a Sevilla GTRES
Felip Vi toca al cajón a Cádiz amb la reina Letizia fent palmas 20230328
Felip Vi toca al cajón a Caadis amb Letícia fent palmes, Casa Reial

Felip va tenir el gest de posar-se a tocar el cajón, un instrument molt flamenc però Letícia no va fer ni una picada d'ull als vestits de lunares andalusos en la visita a Sevilla passejant pels llocs turístics. L'explicació és que no vol haver de vestir-se amb tots els vestits regionals de cada territori que visiti per festes. No vol aparèixer com una Barbie temàtica ni provocar un greuge comparatiu amb la resta de festes de llarga tradició a Espanya. Letícia ha entès que si un dia es deixa convèncer per vestir de flamenca, després haurà de posar-se el vestit típic regional d'altres festes, anar per exemple de fallera a València o amb el típic vestit de pagesa a les Balears. Letícia s'hi nega. Telecinco: "Ellos no quieren señalar por favoritismo a ninguna comunidad en conceto". Sona a excusa i allà està la reina Sofia per destruir l'estratègia de Letícia, portada d'Hola quan era reina, vestida de flamenca en Feria:

Sofia de flamenca a la Feria, revista Hola
Sofia de flamenca a la Feria, revista Hola, Telecinco

Sofia, com Màxima d'Holanda, va entendre una cosa evident, a Espanya vestir-se de flamenca no és una particularitat andalusa, és com vestir-se d'espanyola. En absència d'un vestit oficial folklòric espanyol, aquest és el que s'ha adoptat en l'imaginari dels monàrquics i l'Espanya conservadora. Per això Sofia no ha vestit mai de pubilla catalana però sí de flamenca. Letícia no ho vol entendre, o vol imposar una nova visió del paper de reina. El problema és que els que la critiquen són els monàrquics, els seus. Queda la carta Elionor, que ja ha sortit vestint-se amb tots els uniformes castrenses, qui  potser trencarà la tendència i tornarà a la tradició, vestida de gitana amb clavell a la mà sobre una carrossa de cavalls.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!