El príncep Harry, sempre a l'ull de l'huracà mediàtic, ha tornat a convertir-se en l'epicentre de la controvèrsia. Aquesta vegada, el motiu no és una entrevista explosiva ni un documental revelador, sinó una acarnissada batalla legal contra el Ministeri de l'Interior britànic per la decisió de disminuir la seva seguretat oficial a terra anglès. Des que va renunciar al seu paper com a membre actiu de la Família Reial britànica el 2020, el duc de Sussex ha perdut més que títols honorífics: ha vist com es diluïa l'aura de protecció que envolta els Windsor.
Tanmateix, Harry no es rendeix. El fill menor del rei Carles III ha llançat dures acusacions en afirmar que la seva protecció va ser retallada com a càstig preventiu per abandonar la monarquia. En declaracions al Daily Telegraph, el duc va ser taxatiu: Els seus "pitjors temors" s'han confirmat. I és que després d'escoltar proves confidencials en el marc de la seva apel·lació, Harry assegura que "la gent es quedaria en xoc en saber el que s'està ocultant".
Harry, el príncep rebel: víctima d'una conspiració palatina?
"No em volen garantir la meva seguretat si no estic sota el seu control", sembla ser el missatge entre línies del duc de Sussex. El 2020, després d'anunciar juntament amb Meghan Markle el seu retir de la vida institucional, el Ministeri de l'Interior els va retirar el nivell de seguretat que correspon als royals actius. Al seu lloc, es va implementar un protocol de protecció especial que exigeix a Harry avisar amb 30 dies d'antelació sobre les activitats que planegen realitzar durant les seves estances al Regne Unit. A partir d'allà, s'avalua el grau de perill per determinar si requereixen protecció. Una humiliació pública per a qui alguna vegada va ser el "nen consentit" de Lady Di.
Durant la recent audiència del 8 d'abril, l'advocada de Harry, Shaheed Fatima KC, va acusar directament el govern d'aplicar un "procés personalitzat" que, lluny de ser un privilegi, es va convertir en un desavantatge i un tracte desigual. El comitè Ravec, encarregat d'avaluar la seguretat de figures públiques, va ignorar els seus propis procediments en no consultar el "Risk Management Board" (RMB), l'organisme expert en anàlisi de risc. El resultat: un tractament "diferent, injustificat i inferior".
Una causa més enllà de l'ego: la por d'un destí tràgic
Per a Harry, aquesta croada legal supera fins i tot la seva guerra oberta contra els tabloides britànics. En paraules seves, "si alguna cosa els passés a Meghan, Archie o Lilibet, mai no podria perdonar-m'ho". L'eco de la tràgica mort de la seva mare ressona amb força. És paranoia, o un temor legítim basat en la seva experiència traumàtica? El príncep insisteix que no exigeix privilegis per sang, sinó justícia en condicions de risc. I encara que la justícia ja va dictaminar en contra d'ell el 2024, ara confia a revertir aquesta sentència.
Segons Fatima KC, el seu client no pretén tenir el mateix nivell de protecció que els actuals membres actius, però sí ser avaluat amb els mateixos criteris que altres figures d'alt perfil, com ex primers ministres o dignataris internacionals, garantint així un tractament "conforme" a la seva notorietat dins del Regne Unit. Mentrestant, el govern britànic defensa la seva postura: la protecció atorgada és adequada, i no hi ha justificació per a un tracte excepcional. La Família Reial guarda silenci, però alguns analistes creuen que darrere d'aquesta decisió hi ha una estratègia per dissuadir a futurs royals d'abandonar els seus deures sense conseqüències.