La Història de la monarquia a Espanya s'explica  gràcies a unes eleccions, les municipals de 1931. Els ciutadans van anar a dormir monàrquics i es van llevar republicans. La derrota dels partidaris de la monarquia va fer caure Alfons XIII i va arribar la II República. Cada cop que hi ha eleccions, a Zarzuela encreuen els dits: si guanyen els partits republicans, Felip VI plega. Potser per això els reis no voten: per conflicte d'interessos. Però aquest 28-A han portat les coses massa lluny. Com en un simulacre de fugida a l'exili, diumenge ha quedat un únic Borbó a Zarzuela: Felip.

cara fosca felip gtres

GTRES

Tot sol, amb la reina de viatge oficial a Moçambic i amb els pares i les germanes a l'estranger. Com s'explica? És tan frívol com un partit d'handbol. El fill mitjà dels Urdangarin, Pablo, juga als juvenils del TSV Hannover-Burgdorf. La mare viu a Suïssa i el pare a Brieva. L'adolescent competeix a la lliga alemanya i un partit de quarts de final de copa a Hannover ha tingut la família reial en ple a les graderies: Joan Carles, Sofia, Elena i Cristina. No era una final però els Borbons han decidit marxar d'Espanya un dia tan assenyalat com el 28-A.

La premsa del cor destaca que per primer cop la mare d'Iñaki Urdangarin, Claire Liebaert, ha compartit sostre amb els consogres des de l'afer Noos. És sabut que la família Urdangarin no ha acceptat que els Borbons hagin carregat el mort de Noos a Iñaki fins el punt que una germana d'Iñaki, Ana Urdangarin, va dir: "Si mi padre viviera, habría quemado la Zarzuela". Però parlar de consogres reconciliats és un joc rosa. El més sorprenent és que des de Letícia a Joan Carles ningú consideri important quedar-se a Espanya el dia que Espanya vota. Caldrà recordar-los que els votants són ciutadans, no súbdits.