Ses Majestats Els Reis van rebre l'altre dia els diferents ambaixadors residents a Espanya al Palau Reial de Madrid. El cos diplomàtic va desfilar en el tradicional besamans als monarques que se celebra cada any. Felip i Letícia donaven la benvinguda a tots i cadascun dels diplomàtics amb una càlida salutació, una bona encaixada de mans i un bonic somriure. Tanmateix, alguns diplomàtics no eren tan simpàtics. En particular, un d'ells, el de l'Iran: parlem de Hassan Ghashghavi, un radical que fa por. Promou dictadures i vels. El desgranem, a continuació.

Les seves declaracions són molt dures, però les seves formes, no es queden curtes tampoc. Després de saludar el Rei, Ghashghavi es va negar a la rotunda a saludar la Reina. Un lleig gest que, tanmateix, hem d'entendre a causa de la seva cultura. I és que a l'Iran no es poden tocar a les dones en públic, pel que l'ambaixador de la República de l'Iran només va fer una reverència a la mare d'Elionor i Sofia. Tanmateix, tot i haver d'acceptar la seva cultura, la insolència de Hassan ha aixecat molta polseguera. No és per a menys: tant de bo només fos una negació d'una salutació. És molt pitjor.

Moment exacte en què Hassan saluda Letizia Casa Real
Moment exacte en què Hassan saluda Letícia Casa Reial

Posa els pèls de punta

Les seves declaracions sobre el vel islàmic que han de portar les dones esgarrifen fora de mida. Jutgin vostès mateixos, si és que poden fer-ho abans de vomitar: "Fa dos anys, un sondeig va assenyalar que el 72% dels iranians estan a favor del hijab. Però el hijab no és quelcom únicament religiós. Abans que arribés l'Islam a l'Iran, les dones sempre han cobert el seu cos. Amb una recerca a Google es pot veure que la vestimenta de les dones a l'Iran té una arrel històrica, és fàcilment demostrable".

Sobre la policia de la moral i la mort d'innocents

La mort de Mahsa Amini després de ser detinguda per l'anomenada policia de la moral per no portar ben posat el vel també va provocar unes polèmiques declaracions després de tot l'enrenou que va causar el fet. Posen la pell de gallina: "Llegeixo tots els dies els diaris d'aquí. Es critiquen les actuacions iranianes per antidemocràtiques i pròpies d'un Govern dictatorial. Quins són aquests criteris que diuen que no respectem?". Patètic. L'Iran és una dictadura.

Ambaixador Iran
Ambaixador Iran

La seva vida privada

La vida privada de Hassan se la reserva per a ell en la més estricta intimitat. Això sí, hi ha detalls que se saben: està casat, té dos fills i es va llicenciar en Dret per la Universitat Xahid Behesthti de Teheran. També sap diversos idiomes, entre els quals el persa, el rus i una miqueta d'espanyol. El que està clar és que Letícia no li farà de professora. Nosaltres tampoc.

Letícia estava informada

Se sap que la dona de Felip VI estava prèviament assabentada que Hassan no li estrenyeria la mà. El cap de protocol de la Casa Reial ja havia alertat a Letícia de qui era aquest tipus: a l'Iran no es toquen a les dones, siguin plebees o aristòcrates. És per això que Letícia tampoc no va moure un dit amb tal que Ghashghavi li estrenyés la mà: d'haver-ho fet hauria estat una cobra de l'iranià i no una simple insolència. El que fan les religions tu...

Felipe i Letizia Casa Real
Felipe i Letícia Casa Reial