Aquest 20-N, Cristina Fallarás ha decidit passar-lo lluny de totes les exaltacions franquistes i filofeixistes tan freqüents a Espanya. La periodista ha connectat amb el programa Tot es mou, com és habitual, però el que era més estrany era veure-la lluny de Madrid. Concretament a Brussel·les.
L'escriptora ha anat al Parlament Europeu a parlar del rei emèrit, arran de la pel·lícula "El Rey" d'Alberto San Juan i Valentín Álvarez.
Es projectarà el controvertit film i abans hi haurà un col·loqui, amb la presència del mateix director, de la pròpia Fallaràs, de l'eurodiputat Miguel Urbán o de la directora i presentadora del programa 360 grados d'ETB, Eider Hurtado, els mateixos que van emetre un rotund documental sobre "La monarquía, un negocio rentable" i que tants ulls de poll va trepitjar. Una xerrada per esbrinar què va suposar que es col·loqués un rei, Joan Carles, per "blindar todo el franquismo que iba a quedar después del franquismo. El 20-N sigué 'ahí', pero también sigue en el IBEX, en el poder judicial, sigue en las grandes empresas económicas y sobretodo, sigue en el Valle de los Caídos", diu la periodista.
"En este país no se ha juzgado a los criminales del franquismo. ¿Qué democracia se construye sin juzgarles?", lamenta Fallaràs. "La ultraderecha está más fuerte que nunca. Son bárbaros, pero están en las instituciones europeas y lo estarán en las españoles. Si no ponemos medidas diremos la frase del idiota: '¿Cómo no lo habíamos visto venir?'". Des de Brussel·les ha posat els punts damunt les "i" i ha assenyalat que aquesta exaltació sonora del feixisme a Espanya ve deguda, en part, no per la ultradreta, "que se localiza rápido" i sí per uns "Cs y PP, las derechas, que se han hecho apoyar de la extrema derecha, haciendo equilibrios, y eso es un peligro democrático que no ha pasado en otros países europeos". Garcia Melero li ha preguntat quina reacció pot haver-hi al Parlament Europeu, i ella respon: "Tienen más claro que España lo que sucede en España".
I quina opinió té sobre la pel·lícula, ella que ja l'ha vist abans del col·loqui d'aquest vespre?: "Es muy descarnada, porque enseña las conversaciones entre Franco y el rey Juan Carlos, con un rey como un bobo que aspiraba a ganar dinero, que es lo que hizo durante todo su mandato. O la relación de Suárez con Felipe González, de Felipe con el rey, cosas sórdidas. Aquí no se podía decir que el rey era franquista y por lo tanto, partidario de la dictadura. Ahora podemos decirlo". Felip i Letícia són molt habituals en visitar les sales de cinema. Tenim molta curiositat per saber si en la seva agenda pensen incloure una escapadeta per anar a veure "El rey".