TVE s’atreveix amb Joan Carles I. Després que diversos mitjans internacionals hagin destapat els presumptes casos de corrupció en què es trobaria immers, la televisió pública estatal ha trencat el seu silenci al voltant de la figura de l’exmonarca. I ho ha fet amb un reportatge que s’ha emès aquest dissabte a Informe Semanal, ara que l’Audiència Nacional ha reobert la causa contra el rei emèrit i ha imputat la seva amant, Corinna Larsen, per les gravacions del comissari Villarejo, en les quals parla sense embuts dels negocis tèrbols del Borbó, les comissions irregulars, els 65 milions d'euros que va regalar-li i la fortuna amagada a Suïssa.
Es tracta d’un tema espinós per a l’ens públic, que mai abans havia realitzat un treball d’investigació com aquest. Però era qüestió de temps, sobretot quan la Moncloa i la Zarzuela fa setmanes que negocien una manera de desvincular Joan Carles de Felip VI i construir un tallafoc entre el regnat del pare i del fill. S’estreny el cercle sobre l’emèrit i TVE emet la peça Mirando a palacio, que explica a l’audiència el camí que estan prenent les investigacions. Tot i que això podria no ser prou perquè l’excap de l’Estat afronti algun tipus de conseqüència penal. I és que segons els experts juristes consultats pel programa, el jutge només podria imputar-li els fets delictius que hagués comès a partir del 2014, comptant des del moment de l’abdicació. Insisteixen en la tesi que el Borbó tindria immunitat per tot el que va passar abans d’aquella data, com per exemple els diners que hauria cobrat de forma il·lícita pel contracte de l'AVE a la Meca. Unes afirmacions que escandalitzen una altra de les entrevistades, la historiadora Ángeles Lario: “¿Cómo va a ser cualquiera de sus actos inviolables? Entonces, ¿podemos decir que puede matar a Trump y no sucede nada? Eso es absurdo”.
Una de freda i una de calenta. TVE evidencia que Joan Carles està cada cop més sol i li dedica un reportatge crític, però es cura en salut i marca distàncies entre ell i Felip VI. Amb la institució, millor no ficar-s’hi. Del rei actual, el periodista José García Abad va voler deixar clar que “está haciendo un esfuerzo enorme para salvar la Corona y la Constitución a pesar de todo lo que ha sucedido con su padre”, i va recordar que havia renunciat a l’herència. Però és que Informe Semanal va remarcar també que, durant els seus sis anys de regnat, el rei Felip s’ha mostrat implacable contra la corrupció amb algunes mesures que personalment han estat dures, com retirar el títol de duquessa de Palma a la infanta Cristina, que va seure al banc dels acusats pel cas Nóos, o la distància que ha pres últimament amb el seu propi pare.
Missatge clar: Joan Carles es pot haver corromput, però la monarquia no. Una tesi discutible, tot i que no per TVE. L’Informe Semanal de dissabte a la nit va comptar amb un 7,4% de quota de pantalla. En total, 704.000 espectadors que volien saber més sobre el presumptes delictes fiscals del rei emèrit.