La reina Letícia és la dona més poderosa d'Espanya. Una condició que suposa un honor, molta responsabilitat i una constant immutable: cada gest, cada aparició, cada imatge de l'expresentadora d'informatius convertida en consort de Felip VI és analitzada, criticada i esbudellada a consciència pels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Un bon exemple és el que està passant aquests dies amb el viatge oficial de la Corona espanyola a Suècia. La majoria de mitjans es recreen amb la instantànies que arriben del país nòrdic amb una intenció clara: lloar el seu estil i el seu fons d'armari. D'altres s'han fixat en determinats complements que no fan gens de gràcia, com portar una estola de pell animal al coll. Era sintètica, ens van aclarir, però es podria haver estalviat un gest innecessari i ofensiu amb els animalistes.

Aquestes serien les darreres mostres, però podríem continuar la llista amb fotografies d'altres situacions que expliquen sense paraules com és la reina d'Espanya. Una mala cara a la sogra o renyant la filla, una ganyota inquietant als espectadors dels Premis Princesa d'Astúries, un posat agressiu de visita a Catalunya o fins i tot les imatges que demostren una de les seves passions i obsessions: estar en forma fins a l'extrem que molts li diguin vigorèxica. Ara bé, segur que mai no l'havíem vista com a una mostra que es pot visitar a Los Alcázares, a Múrcia. De fet mai no ens la voldríem imaginar d'aquesta manera. 

Letizia en Suecia GTRES

leticia esquena musculada gtres

leticia sofia palma 2018 GTRES

Les fotografies de la reina Letícia sempre donen molt de joc / GTRES

L'artista italià AlesXsandro Palombo és l'autor d'una campanya de sensibilització a favor de les víctimes de violència de gènere, dins del marc del Dia Mundial de l'Eliminació d'aquesta xacra que pateixen milions de dones arreu del món, moltes d'elles amb conseqüències tràgiques: els homes les assassinen. I les que no moren queden traumatitzades durant tota la seva vida, víctimes de violència física​, psíquica, verbal, vicària, etcètera. Els blaus a la cara i al cos poden marxar després d'un temps, però les cicatrius interiors es queden per sempre més. Doncs bé, Palombo té una tècnica particular per fer arribar el seu missatge al món: manipular retrats de gent molt famosa després d'haver patit una de tantes pallisses que rep aquest col·lectiu. 

Sota el lema "Ella lo denunció, pero la mataron de todos modos" trobem la impactant fotografia d'una Letícia amb un blau a l'ull i l'altre inflamat, plena de rascades i contusions i amb el llavi trencat. El text continua: "Nadie le creyó. Se quedó sola. Pero no estaba protegida. Pero él no fue detenido. Pero la mataron de todos modos". L'artista ens proposa un escenari que sembla utòpic, que la reina sigui maltractada pel seu marit. Tan utòpic com ho veia l'enorme majoria de víctimes d'aquests episodis violents, aberrants i delictius: totes elles mai s'haguessin imaginat que qui se suposava el seu company de vida acabaria destrossant-les. Sembla agosarat, però cap dona està exclosa de patir aquestes barbaritats. I aquest és el gran drama de la nostra societat.

Letizia maltratada Alesxksandro Palombo

Letizia maltratada en una campanya de conscienciació / Alesxksandro Palombo

LETICIA SERIOSA1

La reina Letícia al seu despatx / @casareal

La fotografia ha aixecat polseguera: hi ha qui considera la monarquia com quelcom intocable, i encara més en aquesta tessitura. Però que ningú oblidi que, abans que reina, també és una dona. Amb tot el que això significa.