El recent casament de Teodora de Grècia i Matthew Kumar no només va ser un esdeveniment important en l'àmbit de la reialesa europea, sinó també una ocasió perquè les noves generacions de la família reial espanyola brillessin. Entre les convidades més cridaneres hi va haver Irene Urdangarin, que va acaparar nombrosos flaixos per la seva elegància i per lluir joies de la seva àvia materna, la reina Sofia. Tanmateix, aquest gest ha tret a la llum una qüestió que ha generat controvèrsia en els cercles propers a la família: l'exclusió d'Elionori Sofia, filles de Felip VI, del testament de la reina emèrita.

A diferència de les seves cosines, com Irene Urdangarin, que ja ha tingut l'oportunitat de portar algunes de les joies de la seva àvia, les filles del rei Felip VI no heretaran ni gaudiran d'aquests béns. Això es deu a la postura ferma que ha adoptat Felip respecte a l'herència familiar. Després de la renúncia pública a l'herència del seu pare, el rei Joan Carles I, a causa del dubtós i possiblement il·lícit origen de part del seu patrimoni, Felip ha decidit estendre aquesta mesura als béns de la seva mare, la reina Sofia.

Irene Urdangarin i la infanta Elena

La princesa Elionor i la infanta Sofia, excloses de l'herència de la reina Sofia

Felip VI ha deixat clar que ni ell ni les seves filles no volen tenir relació amb els béns de la seva mare que, majoritàriament, estan vinculats a les activitats financeres del rei emèrit. Joan Carles I va acumular una fortuna considerable al llarg del seu regnat, però molts dels seus negocis han estat objecte de controvèrsia, i una part significativa dels seus actius ha estat assenyalada com d'origen sospitós. La reina Sofia, que durant dècades va compartir la seva vida amb Joan Carles i va ser beneficiària d'aquests recursos, no és aliena a aquesta controvèrsia.

Aquest fet ha provocat que la princesa Elionor i la infanta Sofia quedin excloses de qualsevol possible herència de la seva àvia, a diferència d'altres membres de la família com els Urdangarin i els Marichalar, que sí que estan contemplats al testament de la reina emèrita. Aquest és un cop inesperat per als qui pensaven que les filles del rei tindrien algun dret sobre les joies i altres béns de Sofia, però la decisió de Felip sembla estar motivada pel desig de mantenir una imatge de transparència i honestedat, d'acord amb els nous temps de la monarquia.

letizia, leonor, reina sofia, infanta sofia

Felip VI no vol saber res de qualsevol cosa que estigui vinculada a les activitats de Joan Carles I

La relació de Felip amb les seves germanes, Cristina i Elena, ha estat un tant distant en els últims anys, sobretot des dels escàndols que van afectar al cas Nóos i que van involucrar Iñaki Urdangarin, exmarit de Cristina. Tanmateix, això no ha impedit que les germanes i els seus fills continuïn mantenint una relació propera amb la seva mare, la reina Sofia, que continua donant-los suport i mostrant-se en públic amb ells.

D'altra banda, aquesta exclusió d'Elionor i Sofia del testament podria interpretar-se com una manera d'evitar que es vegin afectades pels escàndols financers que encara persegueixen a la família reial. Elionor, com a futura reina, ha de mantenir-se allunyada de qualsevol polèmica que pugui comprometre la seva imatge, i aquesta decisió sembla anar en aquesta direcció.