Felip VI va renunciar a l'herència de Juan Carlos quan aquest va saltar al focus mediàtic per les seves malifetes i va estar a un pas de tirar per terra la corona espanyola. Els reis van començar una nova era allunyada dels Borbó. No només es van veure en l'obligació de retirar les funcions a tots els membres de la família, així com el seu sou dels Pressupostos Generals de l'Estat, sinó també a renunciar a tots els diners de l'emèrit.
Ho va anunciar en un comunicat just en el moment en què es començava a relacionar Felipe com a beneficiari de les fundacions Zagatka i Lucum, aquesta última investigada per la Fiscalia Anticorrupció per rebre suposadament 100 milions de dòlars de l'Aràbia Saudita. El comunicat recorda que, en el seu discurs de proclamació davant de les Corts Generals el 2014, Felip VI ja va subratllar que "la Corona deu [...] preservar el seu prestigi i observar una conducta íntegra, honesta i transparent". D'acord amb aquests principis, agrega, el Rei vol "que sigui conegut públicament", que ha comunicat al seu pare "la seva decisió de renunciar a l'herència que personalment li pogués correspondre, així com a qualsevol actiu, inversió o estructura financera l'origen del qual, característiques o finalitat puguin no estar d'acord amb la legalitat o amb els criteris de rectitud i integritat que regeixen la seva activitat institucional i privada i que han d'informar l'activitat de la Corona".
Juan Carlos explica amb una herència de dos mil milions d'euros que es repartiran entre les infantes Elena i Cristina. Tanmateix, l'herència de la reina Sofia s'haurà de dividir entre tres. Felip VI no ha renunciat al patrimoni de la seva mare. L'emèrita deixarà milers de milions d'euros en joies exclusives i molt luxoses. Algunes ja les ha utilitzat la reina Letícia en les seves aparicions. Totes elles es repartiran entre els seus tres fills sense distinció. Rebran el mateix valor econòmic.
La reina Sofia ha redactat el seu testament davant de notari
La reina Sofia té 85 anys i estaria molt preocupada amb el seu futur. Té tot lligall. "Es comenta que podria repartir-lo entre els seus tres fills o fins i tot podria passar directament a la Princesa Leonor". Milstein, per la seva part, afirma: "Jo les integraria a les joies de passar". Serà l'emèrita qui tingui l'última paraula, ja que moltes d'aquestes joies no només tenen un valor incalculable, sinó que són d'un significat personal.
Malgrat la mala relació de la reina Sofia i Letizia, la monarca rebria la majoria de les joies més valuoses de l'emèrita, però no perquè ella hagi decidit lliurar-se-les, sinó perquè recauran en Felipe com a rei, ja que el normal és que passin de reina a reina, igual que un dia seran de la princesa Leonor.