La monarquia espanyola ha patentat un modus vivendi que demostra la barra de la institució: omplir el seu temps amb actes, recepcions i coses random com a excusa per poder fotre's tiberis per mig món. Una tradició instaurada per Joan Carles de Borbón, transmesa als seus fills i també a la seva esposa. Sí, Sofia de Grècia, una dona que suporta tota mena d'humiliacions, menyspreus i infidelitats a canvi de mantenir el seu estatus i ritme de vida de rica. Sofia pinta ben poc a la Casa Reial de Felip i Letícia, com no pintava res a la d'en Juanito. Corinna pot donar bon testimoni. La tracten com un gerro, els hi fa nosa. Però ella segueix endavant, aparentment impertorbable, forçant el somriure i mantenint la seva agenda oficial amb 4 ítems mal comptats. Aquesta setmana, per exemple, ha anat a Burgos, com a presidenta d'honor del patronat de la Fundació Atapuerca. Una presència clau la seva, amb tot el respecte a la feina dels paleontòlegs, que n'és molt.
La reunió "oficial", com dèiem, era l'excusa perfecta per poder anar a un restaurant de la zona i posar-se les botes. Sobta tenint en compte que diuen que és una persona frugal, espartana, fent honor als seus avantpassats. No menja carn, per exemple, i no li coneixem vicis culinaris gaire cridaners. Però tota norma té la seva excepció, i hem descobert que l'emèrita és humana. Tan que no pot resistir-se a un bon plat de cullera, d'aquells de xup-xup... i dels que converteixen la digestió en un festival.
El restaurant 'Los Claveles', un clàssic de l'agenda de la reina Sofia
Sofia va anar al restaurant 'Los Claveles' a Ibeas de Juarros, al costat del jaciment. No va ser una tria a l'atzar, ja el coneixia. La grega l'ha visitat 3 o 4 vegades, tal i com explica 'El Español'. L'establiment pot presumir de tenir una clientela molt royal: Albert II de Mònaco també s'ha deixat caure per les seves taules. Un restaurant que va fer un esforç per satisfer la grega: estava tancat en ser dilluns, dia de descans del personal. Van haver de pencar, però, i preparar un menú especial per a la seva convidada. Un d'especialitats de la casa, però sense carns, un clàssic de la terra. En canvi sí que n'oferien peix, tot i no ser gaire de Burgos.
Sofia cruspint-se un plat de mongeta vermella ben contundent
No ha transcendit gaire cosa més de l'àpat, però sí el detall més sorprenent: el plat de mongeta vermella d'Ibeas que es va cruspir sense pestanyejar. Contundent, tot i no portar sacramentos, com l'olla podrida, l'altre clàssic de 'Los Claveles'. Podrit. Una paraula clau. A veure, tampoc descobrirem aquí quins són els efectes més habituals de menjar faves, mongetes, potxas i tots els derivats d'aquestes llegums tan gustosos... i tan previsibles. Però la reina de 84 anys és molt murri: ja no havia de tornar a "la feina", pair el tiberi quedava en la seva estricta intimitat... i la dels escortes que la van traslladar a Madrid. Evidentment, no coneixem més detalls del viatge de tornada. Ni de la banda sonora del vehicle. No cal. Ibeas me lo confirmó.
Els guilty pleasures de Sofia, que també en té. Bon profit.