Una de les anomalies més tronades de la Corona espanyola és que coexisteixen quatre reis, com una baralla de cartes. Joan Carles per abdicar va exigir la condició de garantir-se tots els privilegis: residir a Zarzuela, conservar els 1800 milions de diner negre evadits a paradisos fiscals i un detall poc menor: mantenir el títol de rei. Països més civilitzats amb monarquies més consolidades i menys acomplexades com l'Holandesa van decidir que la reina Beatriu, en abdicar en favor del seu fill Guillem, passava a ser la princesa Beatriu, per evitar dobles reines. Màxima d'Holanda és l'única reina dels Països Baixos i la sogra és només princesa. Com ha de ser. Però Joan Carles es resistia a ser només príncep i va exigir seguir sent rei amb l'afegit d'emèrit, un bunyol que ningú no s'explica. Deu anys després l'emèrit només conserva els milions i Felip és l'únic rei que viu a Espanya. En canvi, coexisteixen dues reines, una de sang blava, Sofia, princesa grega i reina emèrita consort, i la plebea Letícia. No se suporten. Ara amb més raó. Letícia va enganyar Felip amb Del Burgo i Zarzuela atorga més actes oficials a Sofia en solitari que a la dona de Felip.
Aquesta setmana ha tornat a passar, Letícia només apareix de comparsa del marit o de les filles, en la recepció als campions de l'Eurocopa o en un acte militar a Pontevedra. En canvi, la reina Sofia ha presidit un acte aquest dimecres a Atapuerca, al jaciment arqueològic més important de la Península i gairebé d'Europa. La reina Sofia de 85 anys se sentia jove envoltada de restes d'homínids d'1,2 milions d'anys. La mare del rei va anar vestida com és habitual en ella, com una tarotista: amb una túnica hippie, espardenyes de vímet, una bossa del mercadillo mallorquí i desenes de penjolls, anells i amulets. Estava a Burgos presidint un acte oficial de la Corona com si passegés al Passeig Marítim de Palma. El més particular de la visita és que el subdirector del jaciment és un arqueòleg català i independentista de pedra picada: Eudald Carbonell.
Carbonell va decidir aparèixer amb una canellera de color groc. Seria per provocar, perquè li agrada el color, pel groc indepe o per casualitat, però queda clar que no se la va voler treure i Sofia va asseure's lluny de l'autoritat més gran a la sala en arqueologia, una eminència mundial. No els van asseure junts, però de costat el salacot i el mostatxo del gran Eudald Carbonell representen la ciència, la cultura i la dignitat. Sofia era una royal des del bressol que es nega a parlar cap llengua espanyola, no diguem ja el català, i es nega a treballar. Eudald i Sofia són un ou i una castanya:
Letícia tindrà la seva oportunitat de mostrar l'anticatalanisme habitual de la Casa dimarts vinent, quan presideixi al Saló de Cent de l'ajuntament de Barcelona la reunió dels directors de l'Instituto Cervantes. Rebuda per Jaume Collboni, entrarà a una casa que es creu seva: Telma Ortiz, la germaníssima, va treballar a la Casa Consistorial amb l'anterior alcalde socialista Jordi Hereu, endollada. Letícia i Sofia no suporten els indepes. Eudald Carbonell és de Ribes de Freser, té 71 anys, arqueòleg, militant de Bandera Roja i responsable del PSUC a Girona, a més de candidat del PSUC al Congrés dels Diputats. Va impulsar el manifest d'històrics del PSUC a favor del referèndum de l'1-O. El més royal de tots és ell.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!