La divisió en la família reial és un fet evident. Des de l'escàndol de Botswana el 2012, el deteriorament en les relacions dins de la monarquia ha anat a la deriva. Val a dir que actualment existeixen dues famílies reials.
D'una banda, la que lidera la infanta Elena, amb la infanta Cristina i els reis emèrits, Sofia i Joan Carles, i també amb els fills de les dues infantes. Per un altre, el clan format pel rei Felip, la reina Letícia i les seves dues filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia. No obstant això, es pot dir que Felip camina entre dos mars. Encara que en el seu moment va retirar l'assignació al seu pare i el va enviar a Abu Dhabi, el Cap d'Estat és cada vegada més partidari de la seva tornada a Espanya. Per edat i perquè no vol que mori anés de la seva pàtria, encara que a l'hora de pagar impostos no sembla que ho sigui. Una posició que l'enfronta totalment amb Letícia. Però al cap i a la fi, no deixa de ser el seu pare.
França es fa eco de la ruptura en la família reial
Una ruptura de la que fins i tot es fan eco en mitjans internacionals. Per exemple, la revista francesa 'Point de Vue'. En ella Felip és el gran protagonista de l'última edició, en la qual apareix en portada, i també de l'article principal del número. "Irreconciliables", titula la publicació, en un reportatge en el qual no deixa canya dreta. "Uns a Ginebra, els altres a Madrid. Les dues famílies d'Espanya...", es pot llegir també en portada.
Ja a l'interior, sota la ploma d'Édouard Kimberly, la resta. "El 16 de juny, Irene Urdangarin va celebrar a Ginebra el final dels seus estudis i el seu aniversari. El seu avi Joan Carles d'Espanya i el seu pare Iñaki Urdangarin van coincidir en aquesta ocasió amb la resta de la família. Amb l'excepció de Felip VI i la reina Letícia, cautelosos davant els assumptes que amenacen l'antic sobirà més que mai," comença l'article. "Excepte pel funeral del rei Constantino de Grecia el gener passat, la família reial espanyola no ha aparegut unida durant molts anys. Després del seu exili a Abu Dhabi, l'agost de 2020, el mateix Joan Carles ha hagut d'esperar llargs mesos abans de poder tornar, amb breus incursions a Espanya, per participar en les regates tradicionals de Sanxenxo," segueix l'article.
Tot va començar a Botswana el 2012
A més, també es refereix a la trobada entre l'emèrit i Iñaki Urdangarin: "Les seves últimes trobades públiques daten del final de l'assumpte de Nóos. Just abans de la cerimònia de graduació de l'Escola Internacional de Ginebra, ambdós es van retrobar a l'hotel Four Seasons Hotel Des Bergues. Els dos homes van intercanviar algunes paraules. Iñaki hauria fet el primer pas preocupant-se sobre la salut del seu exsogre".
"Amb l'escàndol de Botswana el 2012, una capsa de Pandora es va obrir i continua sent impossible de tancar", recorden, referint-se a l'episodi protagonitzat per l'emèrit, "que sempre ha estat conegut com el salvador de la democràcia espanyola". "El rei emèrit roman al cor de molts escàndols, provats o no", finalitza l'autor.