El passat dimarts va ser una autèntica tortura televisiva pels que estem fins el gorro dels Borbons i de que continuïn chupando del bote gràcies als nostres impostos. La turra majúscula que vam tenir, amb la princesa Elionor fins a la sopa, va ser de proporcions siderals. Que si la jura de la Constitució, que si la recepció oficial al Palau Reial, que si celebració familiar a El Pardo. L'octubre que acabem de deixar ha estat una tabarra eterna amb la filla de Felip i Letícia a tot arreu. Y lo que te rondaré, morena. L'acte institucional amb l'hereva al Congrés jurant la Carta Magna davant dels ulls dels espanyols va ser seguit per més de 3 milions d'espectadors que van seguir l'acte per televisió.

leonor constitucion sofia padres sanchez
Elionor, després de jurar la Constitució / Casa Real

Després del paripé reial, a El matí de Catalunya Ràdio de Ricard Ustrell han analitzat l'acte i la repercussió en una excel·lent tertúlia a tres bandes amb el periodista i dues col·laboradores, l'escriptora mallorquina Llucia Ramis i la presentadora catalana Samanta Villar. Ha estat una conversa deliciosa on han analitzat el paper de la monarquia espanyola i el seu anacronisme i perpetuïtat. "La monarquia ara mateix té un problema", comença Ramis, "que és que és impossible de justificar sense entrar en contradiccions". Un cinisme reial que se centra en tres aspectes bàsics: "Quin sentit té mantenir una monarquia en ple segle XXI, ni econòmicament ni socialment?; Com pot representar aquesta monarquia espanyola allò que no vol representar i com no representar el que representa, força incompatible en un estat de dret?; i tercer, no encaixa amb una societat moderna". Villar s'afegeix dient que "si ets democràtic, la monarquia és incoherent"

llucia ramis
Llucia Ramis / Twitter
Samanta Villar, TV3
Samanta Villar, TV3

Les dues han analitzat el show caspós de dimarts al Congrés i al besamans posterior, i la imatge que projecta una institució amb tuf de naftalina com la monarquia en general, i més en concret, l'espanyola. Ustrell posa damunt la taula una imatge molt gràfica i pregunta si podria fer canviar la concepció que té la societat actual sobre els Borbons (excepte aquells que s'emboliquen amb la bandera espanyola). Diu Ramis: "Si vols ser una monarquia moderna, no pots moure't en el Rolls Royce de Franco", tal i com va denunciar En Blau. I aprofita Ustrell per preguntar: "Hauria d'haver anat en metro (la princesa)?". Villar, a qui a la foto de portada veiem precisament en un vagó d'un transport públic, nega la major: "No estic d'acord amb això". Per què?

"Si van en Rodalies, milloraran les Rodalies, segur, s'acabarien els problemes. Però s'enfonsaria aleshores la monarquia. Per què vols una reina que va en Rodalies? Si ja és com tu, per què li hem de pagar el sou a aquesta senyora? La gent actual es plantejarà seguir pagant per una monarquia sempre i quan es mantingui aquesta imatge que estan refermant". La Samanta té clar que "el dia que (els Borbons) vagin en Rodalies, s'acaba la monarquia". Ustrell apunta que "Alberto de Mònaco em sembla que si que anava en transport públic. Potser depèn de les monarquies i les del nord són més sensibles a això, ho cuiden més".

alberto monaco
Albert de Mònaco

I Villar segueix dient que "si treus els uixers aquells del Congrés, allà amb tota la pompa, quina gràcia té una monarquia? Aleshores la gent ja no ho miraria per la tele".

Pensem-hi.