La reina Sofia ha estat durant anys, incomprensiblement, el membre més ben valorat de la Família Reial. Era una altra Espanya, més clàssica, que adorava aquesta senyora gran, discreta, callada i que només somriu. Sofia no destaca per la seva loquacitat, després de tota la vida a Madrid no parla ni mica de castellà. No destaca pel seu feminisme, ha suportat estoicament infidelitats i humiliacions del seu marit per mantenir l'estatus. No és pels seus valors socials, ha mostrat sempre més sensibilitat pels drets dels animals que pel col·lectiu LGTBI. Està molt bé ser animalista però quan Pilar Urbano la va entrevistar pel llibre La Reina, la dona del cap de l'Estat va criticar que els gais, "esas personas", poguessin casar-se per la llei de Zapatero, i els recriminava que se sentissin orgullosos de ser homosexuals. Fins i tot li semblava malament que s'enfilessin en una carrossa. Ella, una homòfoba que ha viscut al damunt d'una carrossa reial des del bressol. Als 85 anys arriba al seu final no necessàriament vital però sí com a representant de la Família Reial. Hi ha indicis que Zarzuela l'empeny a retirar-se.

Sofia rastrillo EFE
Sofia al mirall durant el Rastrillo, EFE

A Zarzuela han saltat les alarmes, ja van dos actes seguits on Sofia es posa a plorar en públic presidint un acte oficial de Casa Reial. Fa pocs dies Sofia va presidir un acte universitari on es retien honors a un catedràtic de 70 anys que patia una malaltia degenerativa en estat molt avançat. Allò va desmuntar Sofia que es va posar a plorar en públic. Un gest insòlit que no fan mai els reis excepte en funerals de família. Molts ho van atribuir a la malaltia degenerativa de la seva germana Irene, tía Pecu, però hi ha més. Sofia ha vist com dels seus dos germans petits un ha mort, Constantí, i l'altra no recorda res. I Sofia sap que cada cop li permetran presidir menys actes. Els nets no la veuen i el marit només tornarà a Zarzuela dins una caixa. La mort li ronda pel cap i en l'últim acte oficial que ha presidit, la inauguració del Rastrillo benèfic a Madrid, va coincidir amb Ágatha Ruiz de la Prada que ha explicat la confidència: Sofia es va posar a plorar en públic.

reina Sofia rastrillo EFE
Ágatha i Sofia al Rastrillo, EFE

Ágatha ha revelat a la premsa: "He estado comiendo con la reina Sofía.  Bien, muy simpática pero vamos que tenía bastantes ganas de conversación. Nos hemos acordado mucho de la infanta Pilar y se ha puesto a llorar. Tres de la mesa han llorado". Sofia està molt sensible amb un tema que no és l'Alzheimer, és la proximitat de la mort. Pilar, la cunyada de la reina Sofia, va morir el 2020 a l'edat de 83 anys. La seva absència es nota especialment al Rastrillo que Pilar de Borbó va presidir durant molts anys. Recordar-la ha tornat a fer plorar Sofia en públic.

Reina Sofia llora GTRES
Reina Sofia plora, GTRES
pilar borbo hospital GTRES
Pilar de Borbó a l'hospital GTRES

Sofia amaga algun problema de salut que la preocupa o té aquella sensació terrible de la gent gran: notar el pes que van morint amics i parents, persones de la seva generació, menys ella.