La relació entre Joan Carles i Sofia es resumeix amb facilitat. Un calvari a canvi d'una corona. Els emèrits no se suporten, no s'estimen, no es respecten. Tampoc s'agraden, tot el contrari. El que representa el Borbó és tot allò que detesta la grega, i viceversa. Cap dels dos ens fan pena, és evident. En el pecat està la penitència. Però hi ha un automatisme emocional que tendeix a decantar-nos per la mare de Felip VI, perquè en el fons encara hi ha alguna cosa que és respectable. No passa el mateix quan analitzes el seu home des de fa 6 dècades infernals, ni de bon tros. Tot en ell espanta.

La qualitat que atribuïm a la reina emèrita és la seva defensa i estima pels animals. No deixa de ser un gest de cara a la galeria, perquè representa una institució que gaudeix amb el maltractament animal i la caça per diversió i estatus. Però si més no, es diferencia del seu marit, de la seva filla Elena, dels nets Victòria Federica i Froilán i fins i tot del rei Felip, aficionat a anar a corrides de toros amb la flor i la nata de l'Espanya ultra. Ella fa temps que va deixar d'aparèixer per les places espanyoles; però no en un altre indret radicalment diferent: el Zoo de Madrid. Fa tres setmanes la vèiem tornar per l'arribada de nous exemplars d'ossos panda. Una tradició que torna a posar sobre la taula la fractura més profunda del matrimoni, una de les que més mal fa a Sofia. Les banyes són una ximpleria al seu costat.

Sofia amb un panda de peluix al Zoo de Madrid / GTRES

Ja saben que el zoològic madrileny té una relació particular amb aquests animals. El govern xinès els fa servir com a element de diplomàcia amb socis comercials des de fa 80 anys, i Espanya entrava en la roda el 1978. Els reis viatjaven a Pequín i, com a gratificació, els xinesos enviaven dos exemplars gegants a Espanya. Van ser els pares del famós Chu-Lin, el primer nascut en captivitat en tota Europa, un símbol a l'altura del Floquet de Neu a Barcelona. Després de la seva mort han anat passant més animals per les seves instal·lacions, en forma de préstec, com recorda 'Mujer Hoy'. Els darrers, el 30 de maig: Jin-Xi i Zhu-Yu. Sofia, una vegada més, ha estat l'encarregada de donar-los la benvinguda. Se sent molt atreta per aquests animals. Un fet que, evidentment, al seu marit li semblava una estupidesa, qui a més a més es dedicava a viatjar per tot el món matant tota mena d'espècies: des d'ossos, a guepards o elefants.

Joan Carles caçant de jove / X

Joan Carles sempre ha caçat i ha tingut accés a armes de foc, amb conseqüències ben conegudes. Durant la seva “beca” a les ordres de Franco, era un habitual de les caceres i corrides organitzades pel dictador. La seva dona l'acompanyava, a contracor, però convençuda que el sacrifici era necessari per tirar endavant el negoci. Anys més tard, les munteries ja no eren un espai confortable per a ella, cosa que el Borbó aprofitava per continuar amb la seva llegenda faldillera. El súmmum de la barreja de matances animals i infidelitats va ser a Botswana, amb Corinna Larsen, la caiguda en una festa i aquell elefant assassinat per un rei d'Espanya que començaria, allà mateix, a escriure la seva sentència de mort. La reina es va quedar horroritzada, especialment per un detall d'extrema crueltat, explicat pel periodista Manuel Cerdán: l'emèrit va ordenar els seus escortes que rematessin l'animal amb 30 bales a boca de canó. Aquest és el rei d'Espanya. I aquesta la senyora que, malgrat tot això, s'ha negat sempre a divorciar-se d'ell.

Joan Carles matant elefants a Botswana / EFE
Sofia plora / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!