A mesura que es commemorava el primer aniversari de la mort de la reina Isabel II, les especulacions entorn de la futura biografia oficial es van disparar. La tradició britànica dicta que la Corona encarregui una biografia, amb l'objectiu de documentar la història d'un regnat. Tanmateix, a Espanya, aquest protocol no se segueix de la mateixa manera. Aquí, la reialesa ha autoritzat biografies, però majoritàriament escrites per amics propers i sense un enfocament acadèmic. En contrast, al Regne Unit, les biografies oficials són la norma, i la veracitat històrica és primordial.
A Espanya, el rei emèrit Joan Carles, va autoritzar dues biografies, però només una d'elles va comptar amb la seva col·laboració substancial, la qual va ser firmada per José Luis de Vilallonga el 1993. Vilallonga, un amic íntim del monarca, formava part de la "cort de Mallorca", que va protegir el romanç entre Joan Carles i Marta Gayá. Així mateix, la reina emèrita Sofía de Grecia també va elegir una amiga per a la seva biografia. Pilar Urbà, periodista i amiga personal de Sofia, va publicar el 2008 una obra basada en llargues converses amb la reina, que va causar controvèrsia a causa de les seves opinions sobre temes com l'homosexualitat, l'avortament i l'eutanàsia. La Casa Reial es va veure obligada a emetre un comunicat aclarint que aquestes paraules no representaven amb precisió les opinions de la reina.
Es diu que aquest escàndol ha fet que el rei Felip i la reina Letizia siguin reticents a concedir entrevistes o autoritzar biografies. Tanmateix, alguns argumenten que la Corona espanyola hauria de considerar la idea d'una biografia oficial per a la reina Letizia, la primera monarca de classe mitjana d'Espanya.
Sonsoles Ónega: la favorita per immortalitzar la vida de la reina Letizia
Si s'opta per seguir el camí dels monarques emèrits i confiar en un periodista amic, la reina Letizia no tindria problemes per trobar candidates dins del seu cercle íntim. Entre elles, destaca Sonsoles Ónega, la recent guanyadora del Premi Planeta i una destacada figura a la televisió espanyola. Sens dubte, escriure la biografia oficial de Letizia seria un nou assoliment en la reeixida carrera d'Ónega, que, a més del seu èxit literari, està a punt de llançar una sèrie de televisió.
Altres possibles autores de la biografia de Letizia
Una altra possible candidata podria ser Almudena Bermejo, que actualment ocupa el càrrec de directora en l'Espai Fundació Telefónica i ha col·laborat amb la periodista Marta Robles en la creació de la primera biografia de Carmen Romero, l'esposa de l'expresident Felipe González.
El segon enfocament seria optar per un historiador o historiadora, que se centraria en la importància històrica del relat biogràfic, més que en els detalls personals. Isabel Burdiel, guanyadora del Premi Nacional d'Història per la seva biografia d'Isabel II, o l'escriptora Anna Caballé, responsable de la Unitat d'Estudis Biogràfics de la Universitat de Barcelona, podrien ser opcions a considerar.
El tercer i més inesperat camí seria que la mateixa reina Letizia es fes càrrec de la seva biografia, deixant testimoni de la seva experiència al tron amb la seva pròpia ploma. Encara que això podria ser sorprenent, no seria la primera vegada que una reina ho fa. La reina Federica de Grècia, mare de la reina emèrita Sofia, va escriure els seus diaris el 1971, que es van publicar a Espanya el 2006.