En els anys daurats de la monarquia espanyola, Zarzuela es convertia en un formiguer d'activitat durant les festes nadalenques. Els sopars de la Nit de Nadal eren multitudinaris: familiars, amics i col·laboradors es reunien per gaudir d'un ambient festiu únic. Pilar Eyre relata que en aquells dies fins a 60 persones podien congregar-se al palau, on es brindava amb xampany després de veure el discurs de Nadal del Rei i es gaudia d'un bufet fred, ja que el servei solia tenir la nit lliure.

Aquell ambient, tanmateix, fa anys que no es viu a palau. I moltes fonts assenyalen la reina Letícia per això. L'arribada de Letícia a l'entorn monàrquic va suposar un punt d'inflexió. La reina consort, conscient de l'impacte negatiu que aquestes històries podien tenir en la imatge de la monarquia, va optar per transformar les celebracions nadalenques. Sota la seva influència, les festes en Zarzuela es van tornar més íntimes i formals, limitades als familiars més propers.

Juan Carlos missatge nadal 1975 RTVE.es

La reina Letícia no va ser qui va canviar les dinàmiques familiars

No obstant això, no va ser Letícia la primera que va trencar les dinàmiques familiars, sinó el rei emèrit Joan Carles I. Revela Pilar Eyre que, al principi, després de sopar, els més grans de la família anaven a una Missa del Gall que se celebrava a la capella de Zarzuela. Tanmateix, en els últims anys, Joan Carles I va canviar de costums.

Tal com relata la cronista, el rei emèrit abandonava discretament el palau. Mentre la seva família es preparava per assistir a la Missa del Gall a la capella del recinte, Joan Carles I tenia altres plans. De matinada, el seu xofer s'encarregava de traslladar el monarca.

Joan Carles I

El rei Joan Carles I abandonava la família reial a la Nit de Nadal per anar-se'n amb el seu amant

La destinació d'aquestes escapades era La Angorilla, una finca situada a pocs quilòmetres de Zarzuela. Allà vivien la seva amant d'aleshores i el fill d'aquesta, amb qui el monarca preferia acabar la nit. Aquest comportament, encara que conegut pels presents, era un secret a veus de què ningú no parlava obertament. En aquells anys, la posició de poder i autoritat de Joan Carles feia que aquestes conductes fossin tolerades tant per la família com per l'entorn proper.

"Joan Carles es retirava a l'Angorilla, a escassos quilòmetres, on vivien el seu amant i el seu fill, i acabava de celebrar la festivitat amb ells. Encara que ningú no ho comentava, tots ho sabien, però a Joan Carles en aquella època se li perdonaven les seves faltes perquè era rei totpoderós. No només al seu país, sinó també en la seva família", reporta Eyre. I mentrestant, la Missa del Gall va quedar només per la reina Sofia, la seva germana Irene de Grècia i Felip VI.