Durant anys, Joan Carles I ha protagonitzat episodis que han posat en perill la imatge de la monarquia espanyola. Els seus escàndols no només han omplert titulars, sinó que han obligat la Casa Reial a intervenir en nombroses ocasions per evitar situacions encara més comprometedores. Tanmateix, alguns episodis han estat tan vergonyosos que fins i tot la Guàrdia Real ha hagut d'actuar per treure l'exmonarca de llocs en els quals mai no hauria d'haver estat.
El que al seu dia es considerava un rei carismàtic i proper al poble, amb el temps es va convertir en un problema que el seu fill, Felip VI, ja no podia continuar encobrint. La Zarzuela, avergonyida, va haver d'assumir que Joan Carles no anava a canviar el seu estil de vida, i les imatges de la seva cacera a Botswana van ser només el principi del declivi.
Els rescats d'urgència: un rei fora de control
Al llarg dels anys, el rei emèrit s'ha vist embolicat en situacions que han requerit la intervenció immediata del seu entorn més proper. En diverses ocasions, la seva presència en cases privades i en situacions compromeses, acompanyat de senyoretes de pagament, ha desencadenat l'escàndol, obligant la Guàrdia Real a actuar amb discreció per treure'l d'escenaris compromesos.
El problema no era només el seu comportament, sinó les companyies que freqüentava i les circumstàncies en les quals era trobat. Testimonis propers afirmen que Joan Carles ha estat rescatat en estats que no corresponien amb la dignitat del seu títol, generant una profunda preocupació en la família reial.
Des de la seva proclamació el 2014, Felip VI ha provat de netejar la imatge de la Corona i recuperar la confiança de la ciutadania. Tanmateix, les constants relliscades del seu pare van fer que la seva paciència arribés al seu límit. Encara que el vincle entre ambdós havia estat fort en el passat, la vergonya que l'emèrit li va fer passar en repetides ocasions el va obligar a prendre mesures dràstiques.
Joan Carles I esgota la paciència de Felip VI
L'abdicació no va ser suficient. Els escàndols financers i l'ús de diners opacs van agreujar encara més la situació, però el que va acabar per sentenciar Joan Carles van ser els seus actes fora de la vida institucional. No només perjudicaven la monarquia, sinó que també feien que el seu propi fill quedés en evidència.
Després de nombrosos episodis vergonyosos, la Casa Reial es va veure en l'obligació de prendre la decisió més dolorosa: forçar la sortida de Joan Carles d'Espanya. Encara que oficialment es va parlar d'una retirada voluntària, la realitat és que la seva presència s'havia convertit en un llast insostenible.
Des d'aleshores, el rei emèrit ha intentat mantenir un perfil baix, però el seu historial continua pesant sobre la institució. Mentrestant, en Zarzuela encara ressonen els ecos d'aquells dies en què la Guàrdia Real va haver d'anar d'urgència per evitar que la seva conducta acabés d'enfonsar la monarquia.