Aquesta setmana s'ha publicat la llista de morosos amb Hisenda. Una tirallonga de noms que s'hauria reduït en un 14% respecte a l'any anterior, tant en nombre de deutors com en la quantitat que deuen al fisc. Encara que val a dir que aquest descens es deu que el Suprem ha decidit deixar fora els deutes que no siguin ferms.

Entre els noms destacats figuren José María Enríquez Negreira, l'empresa Toys R Us Iberia, el futbolista Malcom Filipe Silva de Oliveira, Pullmantur Cruises, l'actriu Paz Vega, la presentadora Patricia Conde, l'escriptor Ildefonso Falcones o Rodrigo Rato.

Tanmateix, en la llista de noms assenyalats pel fisc n'hi hauria d'haver algun més. Sense anar més lluny, el del rei emèrit Joan Carles I, per aquestes quantitats de diners que ha evadit de l'Agència Tributària espanyola. Però clar, no són deutes ferms, amb la qual cosa es lliura gràcies a la decisió del Suprem.

La infanta Elena va ser morosa amb Hisenda

Un Joan Carles que no és l'únic membre de la família reial que ha degut alguna cosa a Hisenda. La infanta Elena també ha estat en la llista de morosos. Va passar el 2012, quan no va fer front als deutes generats per l'empresa Global Cinoscéfalos. Devia 510 euros. Segurament és una xifra inferior a tot el que hauria d'haver pagat el seu pare, però no deixa de ser un deute.

infanta elena salutació
Infanta Eena

La infanta Elena va crear aquesta empresa juntament amb els germans Carlos i Javier García Revenga el 2007. Primer va ser l'administradora i més tard es va convertir en propietària única, el novembre d'aquell mateix any. Va estar vuit mesos activa, però després d'aquest període l'empresa va cessar les seves activitats. No obstant això, el tancament no es va produir correctament i va continuar activa durant un temps al Registre Mercantil. Un període en què Elena figurava com a propietària única i en què el capital es va fixar en 3.600 euros.

Des de la casa reial van assenyalar que havien iniciat els tràmits per saldar el deute

L'Agència Tributària va intentar contactar amb ella, però no hi va haver èxit. "No perquè no volgués atendre les seves obligacions fiscals, sinó perquè tot, aparentment, havia quedat resolt i tancat el 2007", assegurava el portaveu de la Casa Reial, Javier Ayuso per al diari Cinco Días. "La societat mai no es va liquidar. Vam cometre un error. Els advocats de la infanta Elena van donar per fet que el departament jurídic de la Casa Reial s'encarregaria dels tràmits legals pertinents per procedir a la liquidació formal, legal i efectiva de la companyia, i aquest departament va pensar que els qui s'encarregarien de fer-ho eren els assessors legals de la infanta Elena. Però ningú no ho va fer", va explicar Ayuso per al mitjà citat.

En aquell moment es va dir que s'havien iniciat els tràmits per saldar el deute, però el cert és que mai més no es va saber de l'assumpte. Se suposa que finalment va complir les seves obligacions fiscals, però a la casa reial es van encarregar de tirar un espès vel perquè l'assumpte caigués en l'oblit.