Ha passat un mes des que València va viure un dels seus pitjors moments en la història. Una DANA es va situar a sobre d'Espanya provocant en algunes zones grans catàstrofes. Més de 200 morts, desenes de desapareguts i moltes famílies sense casa. És una situació que no podrà oblidar-se fàcilment, i és que als carrers d'algunes localitats encara pot veure's el fang, els cotxes apilats o les cases demolides.
Felip VI i Letícia es van comprometre amb les zones afectades. En la seva primera visita, carregada de tensió i crispació per part dels ciutadans, van aguantar estoicament el ruixat, que vi acompanyat de fang. Alguns valencians els van deixar clar que no era per a ells, sinó per als dirigents polítics que els van acompanyar i es van escudar en ells i les seves escortes.
Els reis van escoltar les víctimes i van demanar perdó pels errors amb resignació. Letícia sentia una gran frustració i ràbia per la situació, els seus ulls es van inundar en llàgrimes i això són unes imatges que difícilment podran esborrar-se. La setmana següent eliminar tots els seus compromisos institucionals per centrar-se en la DANA i les seves conseqüències. 10 dies més tard van visitar sols les zones afectades, també van anar a Albacete. Allà van viure un altre moment més calmat. La situació estava més calmada.
Felip VI i Letícia, aclamats a la seva entrada a la catedral de València
Els monarques també han volgut ser presents en la missa funeral que es va organitzar per a les víctimes dilluns passat a la catedral de València, oficialitzada per l'arquebisbe. A la missa van assistir un total de 400 familiars d'afectats. Felip VI i Letícia van acudir vestits de negre en senyal de respecte a les víctimes. No han volgut perdre l'ocasió de donar el condol als familiars. En molts casos han conversat amb ells. Abans d'iniciar la missa i adreçar-se a les famílies, l'arquebisbe ha volgut tenir unes paraules amb els monarques per la seva presència, molt agraït. Alguns van victorejar el rei, però no tot era de color de rosa.
I és que Zarzuela va evitar l'entrada a la missa a algunes persones contràries a la corona, i a aquelles que encara pensaven que els reis són els culpables de tota aquesta tragèdia, així com alguns dirigents polítics.
Hi ha molt dolor entre els familiars de les víctimes. "Només sentim mentides per part dels polítics, no ens ajuden en res. Catarroja i Massanassa són els últims pobles del barranc del Pedrís, estem pitjor que els gossos. Agafarem infeccions, portem més d'un mes amb llot", compartia Juan José Monrabal, que va perdre la seva mare en la tragèdia. Sonia Fuster, que va perdre el seu pare, també ha estat molt dura amb els polítics. "No han respectat el nostre dolor".