Si una diminuta calavera de xocolata plena de decoracions ja sobta, encara sobta més quan aquesta porta dibuixat al front, en colorins, el nom d'un nen. Però a Mèxic és habitual que la gent de la família regali als nens, per Tots Sants, aquestes calaveres. "Per a nosaltres és una mica com la mona, els supermercats aquests dies, al meu país, són plens de calaveres per arreu", explica la pastissera i xocolatera Cintya Rosado, que elabora aquests dolços a Barcelona amb Margarita Torres i Carla Esther Ribera. Cintya Rosado explica que amb aquests dolços es vol acostumar els nens a prendre la mort com una cosa natural. Una mostra més de les diferències culturals en el nostre món, com observen astorats els qui passen pel carrer Sant Pere més Baix i s'aturen a mirar les calaveres a l'aparador de la pastisseria Honey-B.

Més que un dolç

Els mexicans fan calaveres amb xocolata, i també algunes amb sucre. Aquestes darreres s'usen per posar als altars que decoren les cases quan s'apropa el Dia de Morts. Es guarden durant la resta de l'any i es treuen un any rere l'altre. A les cases s'instal·la en un lloc ben visible un altar dedicat a la gent que es vol recordar; "no es posa quan algú acaba de morir, ha d'haver passat el dol", explica la Cintya Rosado, "vuit mesos o un any després de la mort ja es pot posar la calavera de sucre". A l'altar s'hi afegeixen espelmes i les coses que li agradaven al mort.

Vius i morts, junts

És essencial que les coses de l'altar es comparteixin entre el mort i els vius. "Si era algú a qui li agradava el tequila, compres tequila, el poses a l'altar, i el beus amb ell. I si és algú a qui li agradava el pollastre, cuines pollastre i te'l prens a la seva salut", afegeix la Cintya. De fet, un altre dels dolços que elabora la Cintya és el Pa de Difunts, un pa dolç, molt aromàtic, que es sol posar a l'altar de les cases. "Després de passar la nit a l'altar, la gent el menja. Com que a l'endemà el pa ja no fa olor, diem que és el mort qui se l'ha pres. És la nostra forma de compartir amb els morts", diu la Cintya.

Una obra d'art

Les bones calaveres són molt difícils de fer, perquè són extremadament fines i gairebé translúcides. Es tracta de peces úniques: els motllos estan fets per artesans mexicans, i tots són diferents. I la decoració de cadascuna de les peces es fa de forma absolutament personalitzada: no n'hi ha dues d'iguals. Les pastisseres asseguren que algunes de les calaveres que es venen a Barcelona són més maques que les que es venen a Mèxic. Els restaurants mexicans de Barcelona, solen comprar-los calaveres, per decorar els altars que col·loquen a l'entrada, dedicats a personatges públics estimats, com Chavela Vargas o Cantinflas. També alguns immigrants mexicans demanen calaveres per regalar als infants o per fer els seus altars. I fins i tot hi ha compradors de França o d'Itàlia que els encarreguen aquest tipus de dolços.

Amb tot l'amor

Sorprèn veure com les pastisseres manipulen les calaveres amb moltíssima cura. En realitat, són objectes molt delicats, però també hi ha un altre factor: asseguren que moltes d'elles estan fetes per encàrrec. "Quan te les demanen t'expliquen la història de la persona que volen que representis. Per això jo no faig una simple calavera, sinó que quan la faig, l'he de fer amb tot l'amor", explica Cintya Rosado, qui assegura que en una calavera el pastisser hi ha de posar "tot el seu cor i totes les seves mans".

Celebració del Día de Muertos a Mèxic. Foto: Pixabay.

Sincretisme

La celebració del Dia dels Morts és especialment important al centre i al sud de Mèxic (hi ha gent que fins i tot organitza tiberis al cementiri, sobre les tombes, per compartir amb els morts). Les calaveres de sucre són una part essencial del ritual en aquestes dates. Aquesta llaminadura és una clara mostra del sincretisme mexicà. En realitat, al Mèxic precolonial no hi havia sucre, però els indígenes tenien el costum de preservar calaveres per a rituals. Els espanyols van prohibir la conservació dels ossos dels avantpassats, però això va donar pas a l'elaboració de calaveres de sucre. I, com als mexicans els agraden les coses amb molts colors, es van reinterpretar les calaveres decorant-les amb colorants. En els darrers temps, la festa del Dia dels Difunts també ha rebut influències del Halloween dels Estats Units. Ara, a més de calaveres, amb el sucre es fan figures de gossos, de gats, de porcs...