El xef Nandu Jubany continua acumulant restaurants sota el seu 'know how' i, més enllà de les fronteres catalanes, el continent asiàtic sembla ser el seu destí predilecte. Després d'obrir el 2014 el restaurant Foc de Singapur, aquest mes d'octubre Jubany materialitza la seva consolidació al país, amb l'obertura fa dues setmanes del Foc Sentosa, una guingueta a l'illa que porta el mateix nom, i la setmana vinent del Pim Pam Foc, al centre neuràlgic de la ciutat.
Aquest darrer és un espai amb cuina oberta permanentment, pensat per a menjar ràpid però sense arribar a ser un 'fast-food'. El cuiner explica que confia que el format tindrà una molt bona acceptació, ja que s'adapta molt bé al hàbits i ritme de vida dels singapuresos. Tant és així que abans d'obrir –s'inaugura la setmana vinent– ja pensa en exportar el Pim Pam a altres països asiàtics, com la Xina o Malàisia, i també a Europa. Londres i Barcelona en serien els principals objectius.
Tapes, arrossos i peixos a la brasa
Fa tot just quinze dies obria a l'illa de Santosa el Foc Santosa, un espai arran de sorra, en un ambient del tot tropical i on se serveixen tapes, arrossos i peixos a la brasa. "Aquí l'esport nacional és sortir a sopar", exclama Jubany augurant un bon futur al nou establiment, recentment estrenat.
Pel que fa al Pim Pam, Jubany assegura que a Singapur "al migdia no es dina com a Catalunya. La majoria de la gent es menja un sandwich i poca cosa més", explica el xef, que confia molt en la comunió que es pugui crear entre la forma de vida dels singapuresos i el format del seu tercer establiment. Si l'experiment funciona, confessa, que ja té en ment "obrir-ne més a altres països asiàtics".
No vol obrir franquícies, aclareix, sinó replicar el Pim Pam "arreu". Jubany té a Singapur la seva mà dreta, el xef Matias Coll, que ha estat l'encarregat d'engegar els tres projectes asiàtics. I també hi té les ganes i la motivació de continuar obrint mercat. A més, un dels seus principals socis locals, l'empresari KokWoon Teo, disposa del finançament necessari.
Encara no hi ha cap destí definit, tot i que el cuiner ja té ofertes de Hong Kong i Malàisia per fer-hi les primeres escales d'aquest viatge. A Europa, l'arribada del Pim Pam podria a ser per Londres o per la mateixa Barcelona, confessa el xef, que encara no té concretat cap dels projectes sobre el calendari.
El viatge de Jubany a Singapur
Jubany va posar el primer peu a Singapur el setembre de 2014 amb l'obertura del Foc. La idea va néixer només un any i mig abans, en un viatge amb l'arquitecte Gabriele Schiavon i on va coincidir amb el seu soci i amic, el també cuiner Jordi Noguera, que ja treballava a la ciutat-estat del sud-est asiàtic per aquella època.
El Foc es va concebre inicialment com un espai amb tres branques, la cuina tradicional local, la cuina catalana i la cuina-fusió. La realitat del país, però, va fer canviar el projecte en pocs dies i el Foc va passar a ser un restaurant de cuina catalana a tots els efectes: "A Singapur hi ha cuines de tot el món i volen el menjar original de cada lloc. No volen fusions", reconeix el xef.
L'única 'adaptació' a la societat singapuresa és la sal. Els plats que l'equip de Jubany serveix a Singapur en tenen molt poca. El client local no hi està acostumat, ja que habitualment especia els aliments amb picant, i no pas amb sal. Aprecien, en canvi, plats tradicionals de la cuina catalana, com les amanides, els arrossos, els peixos a la brasa o les tapes catalanes.
A dia d'avui Jubany és el màxim exponent de la cuina catalana a Singapur, agafant així el relleu de l'antic restaurant Catalunya, fundat el 2012 per un grup de cuiners catalans i que ja va tancar.