El Nacional t'obre les portes de l'històric restaurant Casa Leopoldo. De la mà del conegut xef, Oscar Manresa, et presentem els plats més típics de la gastronomia catalana. A través d'aquestes receptes fàcils i ràpides de fer, podràs delectar els teus amb els millors plats de cuina catalana.
El fricandó, un dels plats més il·lustres de la nostra grastronomia
Òscar Manresa prepara aquesta especialitat catalana del s. XVIII amb un estil senzill, simpàtic i àgil. El fricandó s'acostumava a cuinar els diumenges i com ell mateix recorda, "la carn podia no veure's en tota la setmana, però el diumenge no faltava". Manresa ens aconsella "menjar-lo l'endemà d'haver-lo cuinat, perquè reposi i quedi ben tou i ben bo".
Mandonguilles amb sèpia (i amb cava)
Les mandonguilles són característiques de receptaris medievals catalans, unes delícies que es poden combinar amb molts tipus d'acompanyaments (bacallà, patates, pèsols...). I la sèpia, molt estimada a les nostres terres, es pot cuinar a la planxa, fregida amb all i julivert, guisada. Una versió del plat en que Oscar Manresa hi afegeix un ingredient tant català com és el cava.
Canelons de lluç i espinacs
Els canelons són un dels plats més populars a les festes de Nadal, normalment per Sant Esteve. El farciment d'aquests va al nostre gust: de rostit, de verdures o de peix. En aquest cas, de lluç amb espinacs. Una recepta fàcil però que sense que la presència del peix sigui una gran complicació per elaborar aquesta delicatessen.
Sardines en escabetx
La recepta de les sardines en escabetx pot tenir moltes variacions incloent-hi vinagres, vins, tota mena d'herbes aromàtiques, fruits secs, cítrics, etc. En aquest cas ens decantarem per un toc més cítric per a les nostres sardines. Un plat molt de mar que per disfrutar al 100% del sabor, Manresa recomana que ens esperarem a menjar-lo fins a l'endemà d'haver-lo preparat.
Calamarsets farcits de botifarra negra
Molta gent està acostumada a fer la recepta dels calamars farcits, farcint-los amb les potes mateixes del calamar. L'Oscar Manresa però, ha decidit provar amb botifarra negra 100% catalana i ceba confitada. Uns ingredients, que amb aquesta combinació de mar i muntanya tan típica de la nostra terra, deixarà tothom amb bon gust.
Ou mollet amb rovellons: No pararàs de sucar-hi pa!
Durant l'època de bolets no hi ha millor manera d’aprofitar-los que amb aquesta recepta d'Ou mollet amb rovellons.
L'ou és un dels aliments més complets que existeixen, ja que conté tots els nutrients essencials i proteïnes d'alt valor biològic. A la cuina resulta d’allò més versàtil i admet un munt de coccions. En aquesta recepta farem servir la cocció de l'ou mollet.
D'altra banda, els rovellons són un bolet molt usat en la gastronomia catalana. Aquest tipus de bolet creix a les pinedes és fàcil trobar-ne des de final de l'estiu, fins a l'arribada dels primers freds de l'hivern.
El capipota "de Manuel Vázquez Montalbán"
L'escriptor Manuel Vázquez Montalbán freqüentava el restaurant de Casa Leopoldo i quan hi anava, demanava aquest típic plat de la cuina catalana. Sempre dedicava el capipota al famós heroi de les seves novel·les "Pepe Carvalho". Un plat que com descriu Oscar Manresa, és un plat de "pobre" però amb una "excel·lencia brutal". En aquesta recepta, Manresa el prepara acompanyat de cigrons.
Pollastró amb orellanes i prunes
Els pollastrons són uns pollets molt petits, una mica més grossos que les guatlles, que són per menjar-ne un per persona. Un aliment tendre i delicat, que si el sabem cuinar com cal, és a dir, a foc lent i amb paciència, ens queda excel·lent. En aquest cas el farcirem de prunes, orellanes i un toc de romaní, un condiment tradicional de la cuina mediterrània.
Espatlla de cabrit
Què hem de tenir en compte per agafar l'espatlla de cabrit perfecta? La carn dels exemplars joves és molt gustosa i a mesura que n'augmenta l'edat aquesta característica disminueix. Amb la carn ja comprada, Manresa ens explica una de les maneres més fàcils de cuinar-la. L'acompanyarem de tomàquet, patata i ceba, tres ingredients bàsics per a fer un bon producte al forn.
Escudella i carn d'olla
Què ha de tenir essencialment una escudella i carn d'olla? No té una recepta concreta, ja que és un plat tradicional, i cada persona, família o poble l'elabora a la seva manera. Per Nadal s'acostuma a cuinar amb sopa de galets, una pasta grossa que de vegades està farcida de pilotes petites de carn.
L'escudella és un brou típic de Catalunya. Prové del bull de la carn d'olla amb llegums com cigrons, patata i col. La carn d'olla sol estar composta de botifarra negra, blanca, pilota, carn magra de vedella, una mica de xai, un pit de gallina o pollastre, una mica de careta o orella de porc i cansalada.
Lluç amb salsa verda i cloïsses
Una recepta de peix senzilla i suau. El xef Manresa recomana comprar les supremes de lluç ja tallades per no complicar-nos a l'hora de fer la recepta. El lluç l'acompanyarem amb unes cloïsses, un vinet blanc i un bon fumet de peix. Es prepara de manera que les peces de lluç es coguin poc temps en un fumet de peix. Les cloïsses se solen obrir amb el mateix vapor de la cocció i finalment, es fa lligar tot plegat amb la salsa.
Amanida de llenties
No hi ha res millor que els llegums. Probablement les llenties siguin un dels llegums més complets que podem menjar sense preocupar-nos, ja que contenen un nombre considerable de proteïnes (els vegetarians en mengen per substituir la carn). Acompanyades de ceba tendra, porro, fonoll tallat ben finet i uns bons tomàquets cherry de Llavaneres ben vermells, i barrejades amb una bona vinagreta de mostassa, aconseguirem un gust increïble.
Wok amb un toc especial
Què té de diferent aquesta recepta de wok? El xef Oscar Manresa utilitza soja i oli de sèsam en comptes d'oli i sal, i li dona un toc xinès perquè tingui un sabor explosiu i un afegit final de cúrcuma. El cúrcuma a la cultura asiàtica se la considera una planta màgica a causa de les seves característiques organolèptiques i les seves propietats terapèutiques i protectores, sobretot del fetge i la pell. Fa una olor molt aromàtica i té un gust una mica amarg i picant.
Papillota de lluç i pèsols
Tot i que pot semblar complicat, aquest plat de lluç és molt fàcil de fer. L'únic que necessitem és un paper d'alumini per embolicar el lluç, posem els pèsols, unes quantes fulles de menta, sal, un rajolí d'oli d'oliva, una copa de vi blanc i tot al foc.
Carxofes amb rovell d'ou
L'Oscar Manresa ens explica com podem fer la carxofa amb rovell d'ou afegint un toc sofisticat. Primer pelarem la carxofa i traurem els pèls que la fan amarga; a continuació la confitem uns 40 minuts i li afegim un rovell d'ou a sobre. Aquesta mateixa calor farà que el rovell estigui en el seu punt. Per donar-li l’últim toc, hi afegirem sal Maldon i un rajolí d'un bon oli d'oliva.
Llenties amb foie
Tenim molta varietat de receptes per fer amb llenties, des d'una deliciosa amanida de llenties a un estofat lleuger que només porta verdura, o si ho preferim, com farem avui, acompanyant-les amb cansalada, xoriç, botifarra negra, ceba, tomàquet i all. Una mica de tot i no precisament lleuger, però no us en penedireu!
Bacallà amb allioli cremat
Què necessitem per fer aquesta recepta? Molt fàcil: anem a la peixateria de confiança i demanem que ens tallin el bacallà i ens en facin un morro d'uns 180 grams, una bona porció per persona. Després ja a la cuina fem un sofregit amb tomàquet, deixem que es desfaci i fregim el bacallà. A banda, farem un allioli fàcil, amb all, oli i un ou, res més! Ho muntarem tot al plat i per donar-li un toc sofisticat cremarem amb un bufador la part de dalt de l'allioli, o si no en tenim, el posem a la part de dalt del forn per gratinar-lo.
Sopa de farigola
La sopa de farigola és una sopa tradicional de la nostra gastronomia. El plat s'elabora amb ou, pa torrat o del dia anterior, uns allets i una branqueta de farigola. Preparem un brou utilitzant la farigola i els alls i després escalfem l'ou damunt del pa (en aquest cas l'Oscar tritura el pa dins de la sopa perquè agafi textura).